ABD'den Esed rejimiyle normalleşen ülkelere tepki

ABD'den Esed rejimiyle normalleşen ülkelere tepki

Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya Alt Komitesi Başkanı ABD Temsilcisi Joe Wilson yaptığı açıklamada, "katliamcı ve uyuşturucu kaçakçısı Beşar Esed ile normalleşmeyi seçen ülkeler yanlış yolda ilerliyor" dedi.

Arap ülkeleri ile Türkiye'nin bir süredir Esed rejimi ile başlattıkları normalleşme sürecine Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) tepki geldi.

Euronews'in haberine göre, Birçok Demokrat ve Cumhuriyetçi milletvekilinin sunduğu yeni yasa tasarısında "Amerikan hükümetinin Beşar Esed'i Suriye'nin başkanı olarak tanımasını yasaklamasını ve Washington'un yaptırım uygulama kabiliyetini artırması" amaçlanıyor. 

Reuters'ın ilk olarak haberleştirdiği tasarının diğer önemli yanı ise Esed'le ilişkilerini normalleştirme amacı güden diğer ülkelere bir uyarı niteliği taşıması.

2020'de Esed rejimine sert yaptırımlar uygulayan Sezar Yasası'nı da genişleten yasa teklifi, Arap ülkelerinin geçen pazar Esed rejiminin Arap Birliği'ne geri dönmesine izin vererek Esed'le yıllardır süren çatışmanın sayfasını çevirdiği bir kilometre taşının ardından geldi.

"Türkiye ve Arap ülkeleri yanlış yolda ilerliyor"

Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya Alt Komitesi Başkanı ABD Temsilcisi Joe Wilson yaptığı açıklamada, "(Pişmanlık duymayan) katliamcı ve uyuşturucu kaçakçısı Beşar Esed ile normalleşmeyi seçen ülkeler yanlış yolda ilerliyor" dedi.

Tasarı üzerinde çalışan üst düzey bir kongre çalışanı Reuters'a yaptığı açıklamada, tasarının Türkiye ve Arap ülkelerine Esed rejimiyle ilişkiye girmeleri halinde ciddi sonuçlarla karşılaşabilecekleri yönünde bir uyarı niteliği taşıdığını söyledi.

Tasarının hazırlanmasında danışıldığı belirtilen Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Vedant Patel ise tasarı gibi bekleyen yasalar hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak Washington'un Esed rejimiyle ilişkileri normalleştirmek istemediğini ve müttefikleri ile diğer ortaklarının da bunu yapmasını desteklemeyeceğini çok açık bir şekilde ifade ettiğini söyledi.

Tasarı hangi maddeleri kapsıyor?

Tasarıda yer alan hükümler arasında Dışişleri Bakanı'nın beş yıl boyunca her yıl Kongre'ye Esed rejimiyle normalleşmeye karşı bir strateji sunması bulunuyor.

Diğer önemli bir maddi ise Esed rejimi ile Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve diğerleri arasındaki diplomatik görüşmelerin bir listesinin hazırlanması.

Bu ülkelerdeki bir kişi tarafından Suriye'de Esed rejiminin elindeki bölgelere yapılan 50 bin doların üzerindeki bağışlar da dahil olmak üzere işlemlerin gözden geçirilmesi gerekecek.

Tasarı ayrıca Suriye Arap Havayolları ve Cham Wings adlı başka bir havayolu şirketinin inişine izin veren havaalanlarına yaptırım uygulanmasının önünü açabilir.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.