Esed rejimi 12 yıl sonra ilk kez Arap Birliği toplantısına katıldı

Esed rejimi 12 yıl sonra ilk kez Arap Birliği toplantısına katıldı

Arap Birliği dışişleri bakanları geçen hafta yaptıkları olağanüstü toplantıda Kasım 2011'den bu yana üyeliği askıya alınan Esed rejimini yeniden topluluğa kabul etme konusunda anlaşmıştı.

Esed rejimi, 12 yıl önce ülkede iç savaşın başlamasının ardından dışlandığı Arap Birliği’nin davet edildiği ilk toplantısında üye ülkelere Suriye'de yatırım çağrısı yaptı.

Euronews'in haberine göre, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde cuma günü düzenlenecek liderler zirvesine hazırlık amacıyla üye ülke maliye ve ekonomi bakanları bir araya geldi.

Esed rejimi Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Muhammed Samer El Halil, “Sizlere yeniden Suriye’de yatırım yapmanız için çağrıda bulunuyorum. Ülkemizde önemli fırsatlar ve olanaklar bulunuyor. “dedi.

Suriyeli bakan, deprem sonrası yapılan yardımlar için teşekkür etti.

Associated Press, Batılı ülkelerin Esed rejimine uyguladığı yaptırımlar yüzünden Arap ülkelerini kısa bir süre içinde bu ülkede yatırım yapmasının zor olduğunu duyurdu.

Arap dünyasında uzman gözlemciler, Esed rejiminin iç savaşın sona erdirme çabalarını tamamlamadan ve göç sorununa bir çözüm bulmadan Arap ülkelerinin Suriye'de yatırım yapmasının zor olduğu görüşünü dile getiriyor.

Bu arada Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el Cedan, zirveye hazırlık için yapılan toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Suriye bakanı aramıza hoş geldiniz, Ortak hedeflerimize ulaşmak için sizle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz“ dedi.

Esed rejimi bu ay başında Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Mısır ve Amman’ın temsilcileriyle Arap Birliği’ne dönüşün konuşulduğu toplantıya bakanlar seviyesinde katılmıştı.

Bahreyn ve BAE’nin ardından son olarak Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır Esed rejimi ile ilişkileri normalleştirme kararı aldı.

Katar, Fas, ve Kuveyt, Esed rejimi ile ilişkilerini tamamen normalleştirilmesine şu aşamada karşı çıkıyor.

Arap Birliği dışişleri bakanları geçen hafta yaptıkları olağanüstü toplantıda Kasım 2011'den bu yana üyeliği askıya alınan Esed rejimini yeniden topluluğa kabul etme konusunda anlaşmıştı.

Esed rejimi tarafından daha sonra yapılan açıklamada, rejim lideri Beşar Esed'in cuma günü Suudi Arabistan'da yapılacak olan Arap birliği zirvesi için iç savaştan bu yana ilk kez davet aldığı belirtildi.

Esed son olarak 2010 yılında Libya'da düzenlenen zirveye katılmıştı.

Davet, Riyad ve Esed rejiminin on yılı aşkın bir süredir kesik olan ilişkilerin ardından Suriye ve Suudi Arabistan'daki diplomatik temsilciliklerinde çalışmaların yeniden başlayacağını duyurmasından bir gün sonra geldi. Davetiye Suudi Arabistan'ın Amman Büyükelçisi Nayef bin Bandar al Sudairi tarafından Esed'e Şam'da iletildi.

Arap Birliği dışişleri bakanları geçen hafta pazar günü yaptıkları olağanüstü toplantıda Kasım 2011'deki protestoları şiddetle bastırması üzerine üyeliğini askıya aldığı Esed rejimini yeniden topluluğa kabul etme konusunda anlaşmıştı.

Bu girişimle Esed'in Arap dünyasından dışlandığı dönemin de sonuna gelmiş oldu. Esed rejimiyle bağlarını 2012 yılında koparan Suudi Arabistan uzun zamandır Esed'in gitmesi gerektiğini için açıkça dile getiriyordu.

Depremden sonra diplomatik hareketlilik arttı

Ancak 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremlerinin Suriye'de yol açtığı yıkım sonrasında diplomatik hareketi canlandırdı.

Mart ayında Suudi Arabistan'ın Esed rejiminin yakın müttefiki İran ile diplomatik bağları yeniden kurma kararı da siyasi zeminin değişmesine neden oldu.

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, savaşın başlamasından bu yana Şam'a yaptığı ilk kez nisan ayında ziyarette bulunarak Esed ile bir araya geldi.

Bölge başkentleri yavaş yavaş yakınlaşıyor

Bölge başkentleri de zaman içinde İran ve Rusya'nın önemli desteğiyle iktidarı elinde tutan ve kaybettiği toprakları geri alan Esed'le yakınlaşmaya başladı.

Birleşik Arap Emirlikleri 2018'de Esed rejimi ile bağlarını yeniden kurdu ve rejimi Arap dünyasına yeniden entegre etme çabalarına öncülük etti.

Arap yetkililer, Suriye krizine çözüm bulunmasında Arap liderliğinin gerekli olduğunu görüşünü dile getiriyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum