"Yaşlı Uygur çift Çin cezaevinde zehirlenerek can verdi"

"Yaşlı Uygur çift Çin cezaevinde zehirlenerek can verdi"

Doğu Türkistan'daki bir hapishanede bozuk gıda yedirildiği belirtilen yaşlı Uygur Türkü çiftin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Çin'in Doğu Türkistan'da toplu tutuklama sürecinde alıkoyduğu iki Müslüman Uygur Türkünün hapishanede hayatını kaybettiği bildirildi.

Radio Free Asia'nın haberine göre, Çin'in 2017'de Uygur Türklerine yönelik başlattığı gözaltı kampanyasında hapse attığı 70 yaşlarındaki yerel esnaf Haji’ahun ve 60 yaşlarındaki eşi Mehpiremhan cezaevinde yaşamını yitirdi.

2019'da "yasa dışı dini faaliyetlere" dahil oldukları gerekçesiyle iki Uygur Türküne 10 yıl hapis cezası verilmişti. 

İki Uygur Türkünün hayatını kaybettiği Maralbeşi bölgesindeki Tumşuk Hapishanesinde vefat eden diğer Doğu Türkisanlıların naaşlarının Ramazan Bayramına 1 hafta kala önce ailelerine teslim edildiği belirtiliyor.

RFA'nın temas kurduğu bölge polisine göre, söz konusu hapishanede Uygur Türkü mahkumlardan kaç kişinin vefat ettiği ve hangi sebeplerle hayatını kaybettiği bilinmiyor.

"Bozuk gıda sebebiyle can verdiler"

Maralbeşi'ndeki polis karakolundan bir kaynak, Tumşuk Hapishanesinde hayatını kaybeden mahkum sayısının son derece yüksek olduğunu ve ölen esnaf Haji’ahun'un Ramazan Bayramı öncesinde vefat eden Uygur tutuklular arasında olduğunu söyledi.

Kaynak ayrıca, söz konusu hapishanede bayram öncesinde vefat eden Uygur Türklerine bozuk gıda yedirildiğine dair iddiaların mevcut olduğunu belirtti.

Çin'in "radikal" oldukları iddiasıyla bir milyonu aşkın Uygur Türkü'nü hapsettiği ve toplama kamplarına gönderdiği biliniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum