BM raporu: Rusya 9 ayda Libya'ya 338 uçuşla askeri sevkiyat yaptı

BM raporu: Rusya 9 ayda Libya'ya 338 uçuşla askeri sevkiyat yaptı

Yapılan araştırmada Rusya'nın, Libya'daki Rus Wagner paralı asker şirketine doğrudan lojistik destek sağladığı belgelendi.

Yapılan araştırmada Rusya'nın, Libya'daki Wagner güvenlik şirketine doğrudan lojistik destek sağladığı belgelendi.

Al Jazeera'nin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, "Uzman bir grubun Libya hakkındaki raporunun, Rusya'nın, uluslararası kabul görmüş Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı Halife Hafter'ı destekleyen Libya'daki Wagner Grubu'na doğrudan lojistik destek sağladığını belgelediği" belirtildi.

Uzmanların yaptırım komitesine sunduğu gizli raporda, Rusya'nın geçen yıl Kasım ayından, bu yıl Temmuz ayına kadar Libya'ya Suriye'den kalkan 338 askeri kargo uçağı lojistik destek gönderdiği kaydedildi.

Kaynaklar, Birleşmiş Milletler raporunun Rusya'nın, Wagner Grubu'na  -ve muhtemelen Rusya merkezli diğer özel askeri şirketlere- askeri lojistik desteğinin bu yılın başından Haziran ayına kadar önemli ölçüdeki artışını doğruladığını söyledi.

Rapor, Libya'ya uygulanan silah ambargosunun tamamen etkisiz kaldığını da ortaya çıkarmış oldu.

Türkiye de raporda

Raporda Türkiye'nin Aralık 2019'da Libya'ya girmesi ve akabinde BAE'nin de müdahil olmasından bu yana, iki ülkeden Libya'ya silah transferinin yoğunlaştığı ve uluslararası yaptırımların görmezden gelindiği ifade edildi.

Raporda, Libya'nın, yabancı destekçilerinden savaşan taraflara silah akışının yoğunlaşmasıyla muayyen bir dönüşe girdiği ve bu silahların ülkeyi kaosa ve kargaşaya sürükleyeceği sonucuna varıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ocak ayında yaptığı açıklamada ''Libya'da Ruslar varsa bile Rus hükümetini temsil etmediğini ve kendilerine maaş ödenmediğini'' iddia etmişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.