BM Yemen'de ateşkesi denetliyor

BM Yemen'de ateşkesi denetliyor

Yemen’in liman şehri Hudeyde'de BM ekibi, ateşkesin uygulanmasını ve iki tarafın da şehirden çekilmesine ilişkin anlaşmayla ilgili şartları gözlemlemeye devam ediyor.

Gözlem ekibine liderlik eden Danimarkalı emekli general Patrick Cammaert, iki tarafın da anlaşmayı yürürlüğe sokmak konusunda istekli olmasının cesaret verici olduğunu söyledi. Cammaert aynı zamanda, Suudi Arabistan destekli Yemen hükümeti ve İran destekli Husilerin temsilcilerinin de bulunduğu, Yeniden Yerleşim Koordinasyon Komisyonu’nun da başkanı.

Bu ayın başında İsveç’te yapılan görüşmelerde her iki taraf da ateşkes ve Hudeyde'den çekilme konusunda anlaşmaya varmışlardı. Anlaşma geçen hafta itibariyle yürürlüğe girdi ancak şehrin dış mahallelerinde halen daha ufak tefek çatışmalar olduğuna dair haberler geliyor.

Hudeyde, uzun bir süreden beri Husilerin kontrolündeydi. Liman şehri Hudeyde, Yemen’e gelen her tür gıda ve insani yardımın hemen hemen tamamının ülkeye giriş noktası. Bu şehirde yaşanan çatışmalar yardımların ulaşmasını engelliyor ve halka gıda teminini zora sokuyor.

Suudi önderliğindeki koalisyon, Husilerin İran’dan silah ve roketler aldıklarını öne sürerek İran’ı suçluyordu. Husiler daha önce liman bölgesinden Suudi Arabistan topraklarına füze saldırıları gerçekleştirmişlerdi

Görüşmeler devam edecek

Yemen barış görüşmelerinin bir diğer turu önümüzdeki ay yapılacak ve bu görüşmeler neticesinde ülkede kıtlık çeken halkın sorunlarına çare bulunması umuluyor. 4 yıldır devam eden savaş Yemen halkını dünyanın en fakir halkı haline getirdi. Birleşmiş Milletler, ülkede yaklaşık 16 milyon kişinin gıda, temiz su ve ilaç konusunda sıkıntılar yaşadığını belirtiyor. Ülke açlık yüzünden ölümlerle karşı karşıya.

Suudi liderliğindeki koalisyon tarafından gerçekleştirilen hava saldırıları ülkede sivillerin yerleşim yerleri ve hastaneleri yerle bir etti ve bugüne dek en az 10 bin kişinin ölümüne neden oldu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.