Suudi Arabistan destekli koalisyon Husilerin çekilme iddialarını yalanladı

Suudi Arabistan destekli koalisyon Husilerin çekilme iddialarını yalanladı

Husilerin Hudeyde'de elinde tuttuğu bölgelerden çekildiği yönündeki açıklamalar Yemen hükümetini destekleyen Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon tarafından yalanlandı.

Birleşmiş Milletler, Husilerin Yemen'in Hudeyde kentinde kontrollerinde tuttukları mevzilerden geri çekilerek savaşçılarını yeniden konuşlandırmaya başladığını duyurması adımını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

BM, söz konusu yeniden konuşlanmanın İsveç'in başkenti Stockholm'de sağlanan ateşkes anlaşması doğrultusunda olması ve bu durumun da bağımsız kaynaklarca teyit edilmesi gerektiğini bildirdi.

İran destekli Husiler, cumartesi günü, Kızıldeniz kıyısındaki stratejik öneme sahip Hudeyde kentindeki güçlerini geri çekmeye başladığını duyurmuştu.

Başkent Sana dahil ülkenin önemli kentlerinin kontrolünü elinde bulunduran Husi grup, İsveç'teki anlaşma kapsamında, savaşçılarını özellikle limanlar ve belirtilen noktalardan çekerek yerel sahil güvenlik birimlerine bıraktığını kaydetmişti.

Abdurabbu Mansur Hadi liderliğindeki hükümete destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonu ise çekilme iddialarını yalanladı.

Koalisyon ayrıca, kontrolün devredildiği yerel birliklerin de Husi gruba sadık kalmasından endişe edildiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler ise geri çekilmenin ve yeniden konuşlanmanın 'tüm tarafların üzerinde mutabık kalacağı ve inandırıcı' şekilde olmasının yanı sıra BM tarafından da gözlemlenmesinin ve teyit edilmesinin şart olduğunu belirtiyor.

Bu arada başkent Sana ile Hudeyde arasında insani yardımların girişi amacıyla koridor açılması için Mansur Hadi hükümeti temsilcileri ile Husiler arasında anlaşma sağlandığı duyurulmuştu.

Ancak BM'nin pazar günü yayımladığı açıklamada, söz konusu anlaşmanın yerine getirilmediği vurgulandı.

Birleşmiş Milletler'in Hudeyde'ye gönderdiği uluslararası ateşkes denetleyicileri grubu komutanı Hollandalı General Patrick Cammaert, iki kent arasındaki yolun açılmamasını 'hayal kırıklığı' olarak tanımlamıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.