BM'den Gazze ablukasının kaldırılması çağrısı

BM'den Gazze ablukasının kaldırılması çağrısı

Birleşmiş Milletler raporunda, 15 yıldır süren İsrail'in ablukasının da etkisiyle Gazze Şeridi’nde fakirlik ve işsizlik oranının dünyadaki en yüksek oran olduğuna dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukanın ve Filistin ekonomisinin önündeki engellerin derhal kaldırılmasını, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne açtığı savaşlar sırasında yıkılan fabrikaların yeniden inşa edilmesini istedi.

Filistin Enformasyon Merkezi'nin haberine göre, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından bugün (1 Temmuz Perşembe) yayımlanan raporda, İsrail'in 15 yıldır karadan, havadan ve denizden uyguladığı abluka sebebiyle Gazze Şeridi’nde durumun felaket olarak nitelendirilebileceği kaydedildi.

"Dünyadaki en yüksek fakirlik ve işsizlik oranı Gazze'de"

Gazze Şeridi’nde fakirlik ve işsizlik oranının dünyadaki en yüksek oran olduğu belirtilen raporda, abluka sebebiyle ekonominin mahvolduğu ve Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinlilerin yüzde 50’den fazlasının uluslararası yardımlarla hayatını devam ettirmek zorunda kaldığı ifade edildi.

İsrail'in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukanın toplu cezalandırma sayıldığına ve uluslararası hukuka aykırı olduğuna dikkat çekilen raporda, BM Güvenlik Konseyi’nin 1860 sayılı kararı uyarınca ablukanın derhal kaldırılması gerektiği bildirildi.

Raporda, İsrail'in 2007 yılında Gazzelilerin dolaşımına kısıtlama getirdiğine ve Gazze Şeridi’ni havadan, karadan ve denizden abluka altına aldığına, böylece Gazze Şeridi’nin Filistin topraklarının geri kalanından ve tüm dünyadan soyutlandığına işaret edildi.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.