BM'den İsrail'e Filistin çağrısı: Yardım çalışmalarını engellemeyin

BM'den İsrail'e Filistin çağrısı: Yardım çalışmalarını engellemeyin

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Filistin'deki yoksulluk ve işsizliğin giderek arttığını söyleyerek ülkedeki yardım çalışmalarını engelleyen kısıtlamaların kaldırılması için İsrail'e çağrıda bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 2 milyon Filistinli'nin giderek artan yoksulluk ve işsizlikle karşı karşıya olduğunu söyledi. İsrail yönetimine seslenen Guterres, insani yardım kuruluşlarının çalışmalarını engelleyen kısıtlamaları kaldırması çağrısında bulundu.

BM Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi'nin açılış toplantısında konuşan Guterres, "Sağlık, eğitim, su ve elektriğe sınırlı erişimi olan yaklaşık 2 milyon Filistinli giderek artan yoksulluk ve işsizlikle karşıya. İsrail'e meşru güvenlik kaygılarını tehlikeye atmadan, BM'nin ve diğer insani yardım kuruluşlarının çalışmalarını da engelleyen kısıtlamaları kaldırması çağrısı yapıyorum.'' şeklinde konuştu.

Batı Şeria'da gerginlik tırmanabilir

Gazze'de devam eden insani krize dikkati çeken Guterres, uluslararası toplumdan Gazze'nin ekonomisinin canlandırılmasına yönelik çabaları artırmasını istedi.

İki devletli çözüm çağrısını yineleyen BM Genel Sekreteri, Filistinlilerin yarım asırdan uzun bir süre kendi kaderlerini tayin etme hakkından mahrum olduklarını kaydetti.

Batı Şeria'da da gerginliğin tırmanabileceği uyarısında bulunan Guterres, "İsrail, Batı Şeria'da C bölgesinde ve Doğu Kudüs'te yerleşim planlarını daha da genişletiyor. (İsrail'in) Yerleşim birimleri uluslararası hukuku ihlal ediyor, güvensizlik duygusunu derinleştiriyor ve iki devletli çözüme zarar veriyor.'' dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.