BMGK'da IŞİD toplantısı: 'Henüz bitmiş değil'

BMGK'da IŞİD toplantısı: 'Henüz bitmiş değil'

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan IŞİD ile ilgili raporda, örgütün geçtiğimiz yıllara göre saldırılarında azalma olsa da hala tehdit oluşturmaya devam ettiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporda, "geçen yıllara göre düzenlediği saldırılar azalmış olsa da, yeniden gizli hücresel bir ağla yapılanan IŞİD’in hala tehdit olmaya devam ettiği" belirtildi.

Raporda sadece Irak ve Suriye’de aralarında 3 bin yabancı savaşçı dahil 18 bin aktif IŞİD mensubu bulunduğunun tahmin edildiği açıklandı.

BM Güvenlik Konseyi,”‘Terör örgütlerinin dünya barışı ve güvenliğine tehditleri” konulu özel oturumunda IŞİD masaya yatırıldı. Toplantıda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Güvenlik Konseyi’ne sunduğu son rapor tartışıldı.

Raporda, son dönemde IŞİD’in gücünün azaldığı ya da bitmek üzere olduğu iddialarının aksine örgütün varlığının güçlü bir şekilde sürdüğü tespitine yer verildi.

“Örgüt dünya çapındaki gizli hücrelerle yeniden yapılanıyor”

Raporda, örgütün liderliğini hala Ebubekir Bağdadi’nin yaptığı, örgütün finans, lojistik, askeri, istihbarat, güvenlik ve medyada gücünün azaldığı ancak yeni belirlenen stratejiyle hücresel bir yapıyla yönetilerek başta finans olmak üzere güç kaybettiği alanlarda dünyada yeniden organize olduğu kaydedildi.

Böyle bir yapılanmada daha önce örgütün merkezi tarafından sağlanan finansal desteğin artık dünyada yayılan gizli hücreler aracılığıyla yapıldığı belirtildi.

“Yakın gelecekte büyük çaplı terör eylemleri olabilir”

Raporda, küresel olarak, IŞİD’in 2015-2016 yıllarındaki saldırılarında 2017 ve 2018 yıllarında ciddi azalma kaydedildiği ancak örgütün saldırı niyetinin hala var olduğu ve bunun endişe verici bir tehdit oluşturduğu belirtildi.

Raporda, IŞİD’in uluslararası saldırılarındaki düşüşün örgütün kilit elemanlarında meydana gelen yıpranmadan kaynaklandığı kaydedildi.

IŞİD’in saldırı eylemlerindeki azalmanın örgütün tamamen azaldığı anlamına gelemeyeceği belirtilerek, “IŞİD bugüne kadar en iddialı olan uluslararası terörist örgüttür. Yakın gelecekte de büyük çapta bir terör saldırısı düzenleme olasılığı en yüksek olan terör örgütüdür. Örgüt halen terör saldırıları için havacılık, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer maddelerini kullanmaya ilgi duyuyor. Küresel bir hilafet liderliği merkezinde yönetiliyor. Bu iddiasını kaybetmemek, küresel hilafet düzenini risk etmemek için militanlarına talimatlarını sürdürecek. Örgüt planlamalarını yenilerse terör saldırılarını yeniden canlandırabilir. Çatışma bölgelerini terk eden yabancı terör militanları ya da cezaevinden tahliye edilen ya da edilecek militanlar tekrar örgüt bünyesine dönerek aktif hale gelebilir. Radikalleşmiş kadınlar ve beyni yıkanmış küçük çocuklar da ilerde ciddi bir tehdit oluşturabilir” denildi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.