BMGK'dan Gazze'de ateşkes çağrısı

BMGK'dan Gazze'de ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi'nde ateşkes teklifi yapan ABD tasarısını kabul etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail'in Gazze'ye yönelik sekiz aydır devam eden saldırılarını sona erdirmeyi amaçlayan ABD destekli ateşkes önerisine destek olan bir kararı kabul etti.

ABD'nin desteklediği karar tasarısı Pazartesi günü yapılan oylamada 14 oyla kabul edilirken Rusya çekimser kaldı.

Karar, ABD Başkanı Joe Biden tarafından geçen ay açıklanan ve ilk aşamada altı haftalık bir ateşkes ve Gazze'de tutulan bazı İsrailli esirlerin İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli esirlerle takas edilmesini öngören üç aşamalı ateşkes önerisine destek oluyor.

ABD teklifinin ikinci aşaması kalıcı bir ateşkesi ve kalan esirlerin serbest bırakılmasını, üçüncü aşaması Gazze Şeridi'nin yeniden inşasını içeriyordu.

BMGK tarafından kabul edilen karar Hamas'a üç aşamalı planı kabul etmesi çağrısında bulunuyor. Ayrıca İsrail ve Hamas'a "gecikmeksizin ve koşulsuz olarak planın şartlarını tam olarak uygulama" çağrısı yapıyor.

BMGK daha önce de 25 Mart'ta Gazze'de insani ateşkes talep eden bir kararı kabul etmiş, ancak saldırılarda herhangi bir duraklama olmamıştı.

Hamas, Pazartesi günü yaptığı açıklamada kararı memnuniyetle karşıladı. Oylamanın ardından bir açıklama yapan Hamas, arabulucularla iş birliği yapmaya ve anlaşma ilkelerinin uygulanması konusunda dolaylı müzakerelere girmeye hazır olduğunu ifade etti.

İsrail ise henüz ABD'nin teklifine karşı net bir açıklama yapmadı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha önce Biden'ın teklifin sadece bazı bölümlerini sunduğunu söylemiş, Hamas'ın askeri ve idari kabiliyetleri ortadan kaldırılmadan kalıcı bir ateşkesten söz edilmesinin mümkün olmadığını vurgulamıştı.

Kararda BMGK'nın "İsrail ve Filistin olmak üzere iki demokratik devletin güvenli ve tanınmış sınırlar içinde barış içinde yan yana yaşadığı, müzakere edilmiş iki devletli çözüm vizyonuna ulaşma konusundaki sarsılmaz kararlılığı" yinelendi.

Ayrıca "Gazze Şeridi ile Batı Şeria'nın Filistin Yönetimi altında birleştirilmesinin önemi" de vurgulandı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın eski direktörü Alon Liel, İsrail hükümetinin karar karşısında "şaşkınlığa uğradığını" savunarak şu ifadeleri kullandı:

"Karar ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in İsrail'deki ziyaretine yeni bir içerik kazandırıyor. Sanırım yarın bunu tartışmak için çok telaşlı bir sabah olacak. İsrail kendi önerisinin arkasında durmuyor ve kesinlikle Amerikalılar tarafından sunulan taslak önerinin arkasında durmuyor. Büyükelçimiz son 48 saat içinde metni değiştirmeye çalıştı ve bunu başaramadı. Yani İsrail bu karar tasarısından kesinlikle hoşlanmıyor. Eğer İsrail bunu açıkça reddederse, uluslararası alanda baskı artacaktır."

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.