Boşnak komutan Nasır Oriç'e savaş suçlarından beraat kararı

Boşnak komutan Nasır Oriç'e savaş suçlarından beraat kararı

1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı’nda komutanlık yapan ve savaş suçlarından yargılanan Nasır Oriç Cuma günü Bosna’da Temyiz Mahkemesi’nin kararıyla beraat etti.

Bosna Savaşı’nda komutanlık yapan Nasır Oriç savaşın ilk günlerinde Srebrenitsa yakınlarında üç Sırp mahkumu öldürmekle suçlanıyordu. Aynı davada yargılanan Oriç’in o dönemki yardımcısı Sabahudin Muhiç de aynı şekilde delil yetersizliği nedeniyle serbest kaldı.

Oriç’in yargılandığı mahkeme binası önünde toplanan yakınları ve yüzlerce destekçisi, kararı duyunca ‘kahraman, savaş suçlusu değil’ şeklinde sloganlar attı.

Eski Boşnak komutan Oriç, Hollanda’nın Lahey kendindeki Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi’nde de yargılanmış, o davadan da 2008 yılında beraat etmişti. Beraat sonucunu beklediklerini söyleyen Oriç’in avukatı Leyla Coviç karardan memnun olduklarını belirtti.

Oric, 1995 yılında Sırp güçlerinin en az 8 bin Boşnak Müslüman’ı öldürdüğü Srebrenitsa Katliamı sırasında bölgedeki mağdur gruplara yardımlarından dolayı halk tarafından kahraman olarak nitelendiriliyor.

Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan en trajik olay olarak tarihe geçen Srebrenitsa Katliamı’nda Sırp güçlerinin Boşnaklar’a yönelik eylemleri, BM mahkemelerince soykırım olarak tanımlandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.