Bu yıl öldürülen İsrail vatandaşı Arapların sayısı 100'ü aştı

Bu yıl öldürülen İsrail vatandaşı Arapların sayısı 100'ü aştı

İsrail'de yaşayan Arap vatandaşlara yönelik cinayetlerde ciddi bir artış yaşandığı belirtiliyor.

İsrail'de bu yıl cinayete kurban giden Arap vatandaşların sayısı 102'ye yükseldi.

Bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarınca paylaşılan raporlara göre, son cinayetlerle beraber 2023 yılı içerisinde öldürülen İsrail vatandaşı Arapların sayısı 102 oldu.

Geçtiğimiz cumartesi günü yaşanan iki ayrı olayda da iki Filistinlinin hayatını kaybetmesiyle sayı 102'ye yükselmiş oldu.

Kalansuva yerleşiminde 28 yaşındaki Vasik Kaşkuş vurularak öldürülürken bu olaydan birkaç saat sonra da Calculiye yerleşiminde 49 yaşındaki bir Arap da aynı şekilde ateşli silahla vurulduktan sonra can verdi. Öldürülen ikinci kişinin kimliği açıklanmadı.

Geçtiğimiz hafta içerisinde toplamda 10 İsrail vatandaşı Arap cinayetlere kurban gitti.

Filistin asıllı Araplara yönelik saldırılarda artış

Son dönemde İsrail'de yaşayan Arap topluluğuna yönelik saldırıların artması dikkat çekiyor.

Arap vatandaşlar, İsrail'in söz konusu cinayetlere karşı bir önlem almamasından şikayetçi. İsrail'e bağlı güvenlik güçlerinin söz konusu cinayet sorununu 'kasti' bir şekilde soruşturmadığı söyleniyor.

Filistinli kaynaklar ise saldırıya uğrayan kişilerin Filistin asıllı Araplar olması nedeniyle İsrail makamlarının bu kişilerin ölüm olaylarını araştırmadığını öne sürüyor.

2021 yılında Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırıları sonrasında İsrail'de yaşayan Araplar sokaklara dökülmüş ve şiddetli eylemler gerçekleştirmişti.

İsrail vatandaşı Araplara yönelik cinayetlerin, bu olayların ardından hız kazanan bir süreç olması dikkat çekiyor.

Uzmanlara göre, İsrail'de Arapların yaşadığı bölgelerde silah edinimi artışta ve bu sebeple silahlı saldırılar da artarak devam ediyor. Bunun sebebinin Arap vatandaşların yaşadığı bölgelerde kolluk kuvvetleri varlığının eksikliği ve İsral hükümetinin ihmalkarlığı olduğu düşünülüyor.

Arap vatandaşlar İsrail nüfusunun yüzde 20'sini oluşturmalarına rağmen cinayetlerin yüzde 60'ı da bu topluluk içinde gerçekleşiyor.

Bölge sakinleri İsrail hükümetinin silah edinimine ve saldırılara karşı kayıtsız kalmasını protesto ediyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.