Burkina Faso'da orduya bağlı güçlere saldırı: 12 ölü

Burkina Faso'da orduya bağlı güçlere saldırı: 12 ölü

Burkina Faso'da cihat yanlısı gruplara karşı orduya destek sağlayan paramiliter güçlere saldırı düzenlendi.

Burkina Faso'da askeri cunta yönetiminin cihat yanlısı gruplarla olan savaşa destek olmak üzere silah altına aldığı paramiliter güçlere saldırı düzenlendi.

Cihat yanlısı grupların çarşamba günü Merkez-Kuzey bölgesinin Boala kasabasında düzenlediği saldırıda Burkina Faso ordusu destekli paramiliter güçlerden en az 12 kişinin öldürüldüğü açıklandı.

Bölgenin konumu:

Paramiliter güçler tarafından yapılan açıklamada "en az 3 saat süren çatışmalarda cihat yanlısı gruplara bağlı birkaç kişinin etkisiz hale getirildiği" öne sürüldü.

Yerel kaynaklara göre söz konusu saldırının El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor. Ancak CNİM şu ana kadar saldırının sorumluluğunu üstlenmedi.

Kaynaklar ayrıca CNİM'in paramiliter güçlere yönelik saldırısı sonucunda 28 motosiklet, çeşitli silah, mühimmat ve ekipman ele geçirdiğini iddia ediyor.

Paramiliter güçlerin yaşadıkları çevre bölgelerde ordu ve güvenlik güçlerine destek sağladığı biliniyor.

Yeni cunta liderinin projesi

Söz konusu projenin ülkede geçtiğimiz haftalarda darbeyle iş başına gelen İbrahim Traore cuntasının tasarladığı bir proje olduğu tahmin ediliyor.

Yüzbaşı Traore, ülkede yıl başındaki darbeyle yönetime gelen önceki cuntanın savaş stratejisine tepki olarak bir askeri darbe gerçekleştirmişti.

Traore'nin 50 bin sivili silah altına alma planı, ülkedeki ordu güçlerinin sayısının yetersiz hale geldiği ve cihat yanlısı gruplara karşı savaşı yürütemediği şeklinde yorumlanıyor.

2015 yılından bu yana saldırıların sürdüğü ülkenin topraklarının en az yüzde 40'ının cihat yanlısı gruplarca kontrol edildiği ve merkezi hükümetin kırsal bölgeler üzerinde ciddi bir kontrolünün olmadığı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.