Burkina Faso'da cihat yanlısı gruplara karşı 30 bin sivil silah altına alındı

Burkina Faso'da cihat yanlısı gruplara karşı 30 bin sivil silah altına alındı

Burkina Faso'da cihat yanlısı gruplara karşı savaşta ordu güçlerine destek için 30 bin sivil silah altına alındı.

Burkina Faso'da askeri cunta yönetiminin cihat yanlısı gruplarla olan savaşına destek olmak üzere 30 bin sivil silah altına alındı.

Cunta yönetimi, 50 bin sivili silah altına alarak ordu saflarına katma projesine ekim ayında başlamıştı.

Resmi olarak 18 Kasım'da sona eren projeye 18-77 yaş arası 30 bin sivil kayıt oldu. Cuntanın hedefi 50 bin sivili silah altına alabilmekti.

Silah altına alınan kişilerin "sivil savunma gönüllüleri" isimli paramiliter teşkilata kaydolanlardan müteşekkil olduğu biliniyor.

Kadınların da iştirak ettiği projede, "sivil savunma gönüllüleri"  yaşadıkları bölgelerde ordu ve güvenlik güçlerine destek sağlayacak.

"Sivil savunma gönüllüleri" silah altına alınmadan önce 14 gün boyunca çeşitli askeri eğitimler alacak.

Yeni cunta liderinin projesi

Söz konusu projenin ülkede geçtiğimiz haftalarda darbeyle iş başına gelen İbrahim Traore cuntasının tasarladığı bir proje olduğu tahmin ediliyor.

Yüzbaşı Traore, ülkede yıl başındaki darbeyle yönetime gelen önceki cuntanın savaş stratejisine tepki olarak bir askeri darbe gerçekleştirmişti.

Traore'nin 50 bin sivili silah altına alma planı, ülkedeki ordu güçlerinin sayısının yetersiz hale geldiği ve cihat yanlısı gruplara karşı savaşı yürütemediği şeklinde yorumlanıyor.

2015 yılından bu yana saldırıların sürdüğü ülkenin topraklarının en az yüzde 40'ının cihat yanlısı gruplarca kontrol edildiği ve merkezi hükümetin kırsal bölgeler üzerinde ciddi bir kontrolünün olmadığı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.