"Burkina Faso ordusu sivil katliamında en az 40 kişiyi öldürdü"

"Burkina Faso ordusu sivil katliamında en az 40 kişiyi öldürdü"

Burkina Faso askeri cunta yönetimi sözcüsü, ordunun sivil katliamına karıştığı yönündeki iddiaları soruşturacağını söyledi.

Burkina Faso'daki askeri cunta yönetimi, ordu birliklerinin ülkenin kuzeyindeki Cibo bölgesinde sivillere karşı ateş açtıkları yönündeki iddiaları araştıracağını duyurdu.

Ordu güçleri, geçen hafta çarşamba günü Cibo'da bulunan askeri üsse 10 kilometre uzaklıktaki dört köye topçu bombardımanı gerçekleştirmekle suçlanmıştı.

Yerel kaynaklar saldırıda onlarca sivilin hayatını kaybettiğini raporladı. Bölge kaynaklarının aktardığı verilere göre sivil ölümlerin sayısı 40'ı aşmış durumda.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), tarafından yapılan açıklamada Burkina Faso askerlerinin Cibo'daki köylere yönelik saldırı gerçekleştirdiği bilgisi doğrulandı.

Burkina Faso cunta yönetimi sözcüsü Jean-Emmanuel Ouedraogo, olaya ilişkin bir soruşturma başlatıldığını duyururken bölgede varlık gösteren cihat yanlısı grupları suçladı.

Öte yandan saldırının Cibo'daki 14. Müşterek Alay'a bağlı askeri birliklerce gerçekleştirdiği ifade ediliyor.

El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM), Cibo'da varlık gösteren 14. Müşterek Alay'ın askeri üssüne ekim ayında saldırı düzenlemiş ve 10 askeri öldürmüştü.

Cibo bölgesinin en az 3 aydır CNİM ablukası altında olduğu bildiriliyor.

Cibo'ya çıkan ana yolların cihat yanlısı grup tarafından kapatıldığı ve bunun da Burkina Faso ordusunun bölgeye sevkiyat yapması konusunda büyük engeller oluşturduğu ifade ediliyor.

CNİM ayrıca, 26 Eylül'de abluka altındaki Cibo'ya askeri sevkiyat yapma arayışında olan Burkina Faso ordusunun konvoyunu hedef almış ve 27 asker öldürülmüştü.

Söz konusu saldırının darbeye zemin hazırladığı yorumu yapılmıştı.

Ülkedeki cihat yanlısı grupların varlığının arttığını savunan Yüzbaşı İbrahim Traore liderliğindeki ordu, ülkede yıl başındaki başka bir darbeyle yönetime gelen diğer cuntanın savaş stratejisine karşı tepkileri sebebiyle bir askeri darbe gerçekleştirmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.