El Kaide'den Burkina Faso'da saldırı: 10 asker öldü

El Kaide'den Burkina Faso'da saldırı: 10 asker öldü

El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in pazartesi günü Burkina Faso kuzeyindeki askeri üsse yönelik saldırısında 10 asker öldürüldü.

Burkina Faso'da cihat yanlısı grupların ülke genelindeki "etkin varlığı" güvenlik durumunu istikrarsız bir halde bırakıyor.

Ülkede peş peşe gelen son iki darbe, istikrarsız bir güvenlik durumu olduğu vurgulanarak gerçekleşmişti.

Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba, ocak ayında güvenlik durumunun kötü bir hal aldığını savunarak bir darbe yapmıştı.

Burkina Faso'da aylar sonra ise Yüzbaşı İbrahim Traore liderliğinde darbe içinde bir darbe gerçekleşti.

Bu darbenin gerçekleşmesinde öne çıkarılan gerekçelerden biri de yine kötüleşmekte olan güvenlik durumuydu.

Traore'nin, 30 Eylül'de darbe ile yönetime gelmesinden hemen önce, El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in (CNİM) 26 Eylül'de Burkina Faso'nun Soum vilayetindeki saldırısı, ordu güçleri içerisinde bardağı taşıran son damla olarak yorumlanmıştı.

CNİM, 26 Eylül'de Soum vilayetinde yer alan Gaskinde bölgesinde farklı bir bölgeye önemli miktarda askeri teçhizat sevk etme sürecindeki konvoyu hedef almıştı.

Burkina Faso ordu güçlerine düzenlenilen saldırıda askeri konvoyda bulunan 27 askerin öldüğü, 21 askerin ise yaralandığı açıklanmıştı.

"Cihat yanlısı gruplar Burkina Faso kuzeyinde etkinlik alanına sahip"

CNİM'in bu olayın yaklaşık bir ay sonrasında Burkina Faso'nun kuzeyindeki Soum vilayetinde yer alan Cibo'daki askeri üsse pazartesi günü düzenlediği saldırısında en az 10 askerin öldüğü ve 50'sinin yaralandığı duyuruldu.

Burkina Faso ordusundan yapılan açıklamada, çok sayıda CNİM mensubunun bahsi geçen üsse saldırı gerçekleştirdiği, askeri personelin ise karşılık verdiği belirtildi.

Yerel kaynaklara göre CNİM mensubu 500 silahlı kişi saldırıyı gerçekleştirdi.

Yerel kaynaklar, saldırıda CNİM'in 68 mahkumu serbest bıraktığını, 3 adet pikap, 409 adet Kalaşnikof, 19 adet roketatar, 20 adet PK makinalı tüfek, biri tek namlulu ve ikisi çift namlulu olmak üzere 3 adet 14.5 milimetrelik ağır silah ele geçirdiğini bildirdi.

Ordu açıklamasında ayrıca 18 saldırganın da öldürüldüğü ifadesi yer aldı.

Burkina Faso ordusu sözcüsü ise, bölgeye hava takviyesi sağlandığı ve arama operasyonlarının icra edildiğini söyledi.

Cihat yanlısı grupların ülkenin kuzeyinde bir etki alanına sahip olduğu ifade ediliyor. Ağustos ayında Burkina Faso güvenlik güçlerine karşı gerçekleştirilen saldırıda da 12 askeri personel öldürülmüştü.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) yetkililerinden Mahamadou Issoufou, Burkina Faso'da ülkenin yalnızca yüzde 60'ının devlet kontrolündeyken, devletin bunun dışında kalan bölgelerde kontrol sağlayamadığını belirtmişti.

Mali'den Burkina Faso'ya sınır ötesi saldırılar gerçekleştiren cihat yanlısı gruplar 2015'ten bu yana saldırılarını artırdı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.