"Burkina Faso'da darbenin fitilini El Kaide'nin son saldırısı ateşledi"

"Burkina Faso'da darbenin fitilini El Kaide'nin son saldırısı ateşledi"

El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in (CNİM) son dönemde bölgede etki alanını genişletiyor.

(Fotoğraf: Yeni cunta lideri Ibrahim Traore -VOA)

Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM), 26 Eylül'de Burkina Faso'nun kuzeyindeki Soum vilayetinde yer alan Gaskinde bölgesinde ordu güçlerine ait büyük bir askeri konvoya yönelik geniş çaplı saldırı gerçekleştirdi.

Reuters'ın haberine göre cihat yanlısı grubun bir duyuruyla üstlendiği saldırıda söz konusu konvoy, farklı bir bölgeye önemli miktarda askeri teçhizat sevk etmekteydi.

Söz konusu saldırı Burkina Faso'da yeni bir darbenin gerçekleşmesinden hemen önce geldi.

Haberde CNİM kaynaklarından aktarılan bilgilere göre, konvoya yönelik saldırının Burkina Faso ordusunun büyük bir maddi zarara uğramasıyla sonuçlandığı ve ordu güçleri içerisinde derin bir krize yol açarak bir askeri darbeyle neticelendiği belirtildi.

Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in 26 Eylül'de Burkina Faso ordu güçlerine düzenlediği saldırıda askeri konvoyda bulunan 27 askerin öldüğü, 21 askerin ise yaralandığı açıklanmıştı.

Burkina Faso kaynakları saldırıları ve kayıp sayılarını doğruladı.

Cihat yanlısı grupların ülkenin kuzeyinde bir etki alanına sahip olduğu ifade ediliyor. Ağustos ayında Burkina Faso güvenlik güçlerine karşı gerçekleştirilen saldırıda 12 personel öldürülmüştü.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) yetkililerinden Mahamadou Issoufou, Burkina Faso'da ülkenin yalnızca yüzde 60'ının devlet kontrolündeyken, devletin bunun dışında kalan bölgelerde kontrol sağlayamadığını belirtmişti.

Mali'den Burkina Faso'ya sınır ötesi saldırılar gerçekleştiren cihat yanlısı gruplar 2015'ten bu yana saldırılarını artırdı.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.