ABD, cihat yanlısı grupların Batı Afrika'da artan varlığından endişeli

ABD, cihat yanlısı grupların Batı Afrika'da artan varlığından endişeli

ABD, Batı Afrika'daki güvenlik tehditlerinin bölgedeki kıyı ülkelerine kaymasından endişe duyduklarını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Yardımcısı Büyükelçi Richard Mills, Batı Afrika'daki güvenlik risklerini, insani durumu ve siyasi krizi ele aldı.

Mills, ABD'nin Batı Afrika'da söz konusu krizlerin, cihat yanlısı grupların gücünün ve nüfuzunun artmasına yol açtığını söyledi.

DefenceWeb'in haberine göre, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Büyükelçi Mills, Batı Afrika'da varlığını artıran cihat yanlısı grupların bölgedeki kıyı ülkelerine doğru yayılması konusunda derin endişe duyduklarını vurguladı.

Öte yandan Batı Afrika'da Rusya nüfuzuna da dikkati çeken Mills, Rus paralı asker grubu Wagner'in Afrika ülkelere müdahalesini görmezden gelemeyeceklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Wagner paralı askerleri Afrika ülkelerinde mevcut iktidarlarla anlaşmalar yaparak bölgede değerli madenleri sömürmek ve sivil katliamı gibi insan hakları ihlallerine imza atmakla suçlanıyor.

Richard Mills ayrıca Wagner varlığının cihat yanlısı grupların ilerleyişini durdurmakta başarısız kaldığını ve böylece bahsi geçen grupların yayılmasının önünün açıldığını belirtti.  Wagner'in Sudan, Libya, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin yanı sıra Suriye ve son olarak da Ukrayna etkin olduğu biliniyor.

Mills son olarak Batı Afrika'daki cunta yönetimlerine seslenerek demokratik sivil yönetimlere geçişi kolaylaştırmaları çağrısında bulunurken aralık ayında Burkina Faso'da cunta yönetiminin silah altına aldığı sivil milislerin 28 Fulani Müslümanı öldürmesini şiddetle kınadıklarını açıkladı.

Burkina Faso'da ordu ve yönetim bağlantılı milislerin, 30 Aralık'ta Müslüman Fulanilerin çoğunluğu oluşturduğu Kossi ilinde bulunan Nouna bölgesinde 28 sivili öldürdüğü duyurulmuştu.

Cunta ve milislerin, ülkedeki cihat yanlısı grupları destekledikleri iddiasıyla Müslüman Fulani halkına yönelik baskıyı artırmış durumda olduğu biliniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.