ABD Dışişleri yetkilisi Burkina Faso'da askeri cunta ile görüştü, Rusya konusunda garanti aldı

ABD Dışişleri yetkilisi Burkina Faso'da askeri cunta ile görüştü, Rusya konusunda garanti aldı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Burkina Faso'da cunta lideri İbrahim Traore ve darbe yetkilileriyle yaptığı görüşmede, Wagner'in ülkeye davet edilmeyeceğinin garantisini aldığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland, Burkina Faso'da askeri cunta yönetimi lideri Yüzbaşı İbrahim Traore'nin ABD'ye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen paralı asker şirketi Wagner'i ülkede barındırma niyetinde olmadığı konusunda güvence verdiğini söyledi.

Rusya'nın Burkina Faso'da varlık göstereceği endişesi

Burkina Faso'da eylül ayında darbe içinde darbe yapılmasının ardından Rusya bayrağı taşıyan darbe destekçileri başkent başta olmak üzere ülkenin birçok noktasında sokaklara dökülmüştü.

Rusya bayrağı taşıyan darbe yanlısı kişiler, Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'daki Fransız Büyükelçiliği'ne de saldırmıştı.

Halk içerisinden darbe yanlılarına yeni cunta yönetimi yetkililerinin de gösterilerde eşlik etmesi dikkat çekmişti.

Birçok Afrika ülkesi son yıllarda Rusya ile iş birliğine gitmiş ve Rus ordusundan uzmanların yanı sıra Wagner paralı askerlerin varlığı Mali'de tespit edilmişti.

Wagner'in Mali'de büyük bir etkinlik alanı oluşturmasının ardından Burkina Faso'daki yeni darbe ile bu ülkeye yerleşmesi de gündemdeydi.

Hatta Wagner lideri Yevgeny Prigozhin, Burkina Faso'da İbrahim Traore liderliğinde yeni yapılan darbeyi selamlamış ve Traore'den "Vatanın öz evladı." şeklinde bahsetmişti.

Burkina Faso cuntası: Vatanın savunulmasından yalnızca biz sorumluyuz

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Nuland, Batı Afrika turu kapsamında Burkina Faso'nun yeni askeri cunta yönetimi yetkilileriyle görüşmelerde bulunduğunu açıkladı.

Nuland'ın ifadelerine göre Burkina Faso cunta lideri Traore, bu görüşmelerde "vatanın yalnızca Burkina Faso halkınca korunacağının" garantisini verdi.

Nuland ayrıca, yeni cunta yönetiminin Wagner'i ülkeye davet etme niyetinde olmadıklarını söyledi.

Özellikle Batı Afrika'da varlığını artıran cihat yanlısı grupların faaliyetleri, bu bölgedeki ülkelerde 'istikrarsız bir güvenlik durumu' öne sürülerek yeni darbelere zemin hazırlıyor.

Burkina Faso'da da bu yıl güvenlik durumunun kötüleştiği gerekçe gösterilerek iki kez darbe yapıldı.

34 yaşındaki yeni lider Yüzbaşı Traore de ülke güvenliğinin çok kez ihlal edildiğine dikkat çekti ancak güvenliğin istikrara kavuşup kavuşmayacağı ise merak konusu.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) yetkililerinden Mahamadou Issoufou, Burkina Faso'da ülkenin yalnızca yüzde 60'ının devlet kontrolündeyken, devletin bunun dışında kalan bölgelerde kontrol sağlayamadığını belirtmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.