Burkina Faso: Rusya yanlısı protestocular ikinci darbenin ardından sokaklara döküldü

Burkina Faso: Rusya yanlısı protestocular ikinci darbenin ardından sokaklara döküldü

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da yeni darbe yanlıları başkent Vagadugu'da bir yürüyüş düzenledi.

Göstericiler salı günü gerçekleştirdikleri protestolarda Rusya'ya övgü dolu, Fransa'nın ise ülkedeki varlığına karşı çıkan sloganlar attı.

AFP'nin haberine göre, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS), ülkenin iç işlerine müdahale etmemesini isteyen kalabalık, Fransa'nın Burkina Faso'yu terk etmesini talep etti.

Afrika genelinde Batı karşıtlığı kapsamında Rusya'ya olan desteğin ise gittikçe büyüdüğü görülüyor. Son olarak Burkina Faso'da Rusya bayrakları taşıyan göstericiler de Moskova yönetimi yanlısı sloganlar attı.

Başkentin caddeleri "Defol Fransa", "ECOWAS müdahalesine hayır" ve "Çok yaşa Rusya-Burkina Faso ortaklığı" sloganlarıyla yankılandı.

ECOWAS, Burkina Faso'da yeni bir darbenin meydana gelmesi üzerine bu ülkeyi ziyaret etmiş ve yetkililerle görüşmelerde bulunmuştu.

Eski Nijer Cumhurbaşkanı ve söz konusu topluluğun Burkina Faso elçisi Mahamadou Issoufou, "Burkina Faso'nun yüzde 40'ının cihat yanlısı grupların kontrolünde" olduğunu ifade etmişti.

Wagner'den yeni cunta liderine övgü

Öte yandan diğer Afrika ülkelerinde de bazı cunta yönetimleri ve hükümetlerle iş birliği yapan Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigozhin, Burkina Faso'nun yeni lideri Yüzbaşı İbrahim Traore'ye övgülerde bulundu.

Burkina Faso'nun eski lideri Paul-Henri Sandaogo Damiba'yı devirerek başkanlık koltuğuna oturan Traore'yi tebrik eden Wagner kurucusu Prigozhin, yeni cunta liderine atıfla "Vatanın hakiki evladı." ifadelerini kullandı.

Catering hizmetleri sunan Concord isimli şirketinin sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda Prigozhin, Yüzbaşı Traore'yi saygıyla selamladığını ve desteklediğini belirten sözler sarf etti.

Prigozhin ayrıca Traore ve beraberindekilerin "gerekli olanı Burkina Faso halkı için yaptıklarını" vurguladı.

Ülkenin geleceğinde yeni cunta yönetimi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Wagner özel askeri şirketi arasında çeşitli anlaşmalar yapılması bekleniyor.

Bu kapsamda ABD yeni askeri cuntayı Rusya ile yakınlaşması halinde 'karşılaşacağı zorluklar' konusunda uyardı.

Bu kapsamda ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel gazetecilere verdiği demeçte, "Wagner grubunun konuşlandığı ülkeler bir süre sonra zayıf ve daha güvensiz hale evriliyor. Bunu Afrika'da çok kez gördük." diye konuştu.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.