Burkina Faso'da 'darbeye neden olan' El Kaide saldırısının detayları ortaya çıktı

Burkina Faso'da 'darbeye neden olan' El Kaide saldırısının detayları ortaya çıktı

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da darbeye sebep olduğu ifade edilen konvoy saldırısına dair ayrıntılar ortaya çıktı.

Burkina Faso'da düzenlenen ve askeri darbeye yol açtığı ifade edilen konvoy saldırısının detayları ortaya çıktı.

Ülkenin kuzeyindeki Gaskinde yerleşimi yakınında 26 Eylül'de düzenlenen saldırı, Batı Afrika'da son yıllarda gerçekleştirilen en büyük saldırılardan biri olarak kayda geçti.

Ajanslara konuşan görgü tanıklarına göre, bölgede seyreden ve 207 kamyondan oluşan konvoy pusuya düşürüldü.

Burkina Faso yönetimi askeri araçlar ve sivil nakliye kamyonlarından oluşan konvoyun "bölgeye gıda taşıdığını" ifade ediyordu.

"130 kamyon imha oldu"

Görgü tanıkları, konvoydaki 207 kamyondan sadece 70'inin zarar görmeden kurtulabildiğini, diğer kamyonların ise imha edildiğini belirtti.

Başkent Vagadugu'dan çıkan ve Djibo yerleşimine gitmeyi hedefleyen konvoy, El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) tarafından pusuya düşürüldü. Pusuda ağır silahlı pikaplar ve motosikletler de kullanıldı.

Pusuya düşürülen konvoydaki askerler, benzer bir saldırıyı daha önce hiç görmediklerini ve konvoyun ağır zarar gördüğünü kaydetti. Saldırı sonrasında konvoyda ciddi bir panik ve izdiham yaşanırken, askeri disiplin de tamamen kayboldu. Tanıklara göre en az 130 kamyon ve bilinmeyen sayıda askeri araç tahrip edildi.

Saldırıda 27'si asker, 10'u sivil 37 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin de kayboldu ifade edildi. Gerçek ölü sayısının ise çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Saldırı sonrasında CNİM tarafından yapılan açıklamada ise, saldırıda 90 kamyon ve askeri aracın tahrip edildiği ifade edilirken, toplamda 180 CNİM mensubunun pusuya katıldığı kaydedildi.

Saldırıda ordu güçlerinin aldığı darbe ve yaşanan hezimet ise, yaklaşık 5 gün sonra ülkede askeri darbeye sebep oldu. Bu yılın Ocak ayında yine bir darbeyle iş başına gelen cunta yönetimi, yeni bir darbeyle devrildi.

Burkina Faso'da çatışmaların daha da artması ve merkezi otoritenin güç kaybetmeye devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum