Burkina Faso cuntası Mali'nin izinde: Fransa Büyükelçisi ülkeden kovuldu

Burkina  Faso cuntası Mali'nin izinde: Fransa Büyükelçisi ülkeden kovuldu

Burkina Faso cuntası, ülkedeki Fransız Büyükelçiyi sınır dışı etme kararı aldı.

Burkina Faso'da darbe üstüne darbe sonrası Rusya'ya olan destek daha da görünüm kazanırken ülkedeki cunta yönetiminin ve destekçilerinin Fransa'ya karşı bakış açısı olumsuz seyrediyor.

Burkina Faso'daki cunta yönetimi sözcüsü Jean-Emmanuel Ouedraogo, pazartesi günü Associated Press'ye yaptığı açıklamada Fransa'nın Burkina Faso Büyükelçisi Luc Hallade'nin ülkeyi terk etmesinin talep edildiğini belirtti.

Sözcü Ouedraogo, Hallade hakkında niçin sınır dışı edilme kararı alındığına dair bir detay paylaşmazken Fransa'nın Burkina Faso Büyükelçiliği de konuya ilişkin açıklama yapmadı.

Ülkede son dönemde Batı karşıtlığının hakimiyet kazandığı gözlemlenirken Fransa'nın Burkina Faso Büyükelçisi Hallade hakkındaki sınır dışı kararı, cunta yönetiminin Birleşmiş Milletler'in Burkina Faso'daki Mukim Koordinatörü Barbara Manzi'yi ülkede "istenmeyen kişi" olarak ilan etmesinin hemen ardından geldi.

Burkina Faso'daki son darbe

Burkina Faso'da Yüzbaşı İbrahim Traore liderliğinde eylül ayında yeni bir darbe olmuş ve darbenin destekçileri ellerinde Rusya bayraklarıyla sokaklara dökülmüştü. Cunta taraftaları birçok kez Fransız büyükelçiliğine de saldırmış ve Fransa'nın ülkeyi terk etmesini istemişti.

Traore öncülüğündeki darbeyle birlikte ülkede Fransa karşıtlığının ivme kazandığı daha da gözlemlenirken Rusya'ya olan ilgi, cunta yönetimine bağlı Başbakan Apollinaire Joachim Kyelem de Tambela'nın ilişkileri pekiştirmek ve bölgede cihat yanlısı gruplara karşı mücadeleye yönelik çabaları güçlendirmek için Rusya'ya yaptığı ziyaretle sonuçlanmıştı.

64685.jpg

Yüzbaşı İbrahim Traore

Yeni askeri cunta ülkedeki güvenlik meselelerini "en büyük sorunlardan biri" olarak gündeme getirip ülkenin başına geçse de cihat yanlısı grupların Burkina Faso genelindeki saldırılarının sürdüğü ve gerilimin daha da arttığı yerel kaynaklarca bildiriliyor.

Batı Afrika'da son olarak Mali, bir Fransız büyükelçisini sınır dışı etme kararı almıştı. Mali'deki cuntanın Rusya ile yakın ilişkilere sahip olduğu biliniyor.

Mali'nin ayak izlerini takip ettiği ifade edilen Burkina Faso cuntasının Rusya ile daha da yakınlaşıp yakınlaşmama kararı alacağı ve Moskova'nın bu ülkede bir hakimiyet elde edip etmeyeceği merak konusu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.