Çavuşoğlu: S-400 konusunda dayatma olmazsa ABD ile Patriot için anlaşabiliriz

Çavuşoğlu: S-400 konusunda dayatma olmazsa ABD ile Patriot için anlaşabiliriz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Patriot için ABD'yle anlaşabiliriz ama S-400 konusunda dayatma olursa olmaz" dedi ve S-400 anlaşmasının olmuş bitmiş bir anlaşma olduğunu ifade etti.

ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini NTV canlı yayınında değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya'nın da YPG'nin silah bırakmasını istediğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Rusya'nın ve İran'ın bu konulardaki tutumu açık. Diyorlar ki tüm Suriye toprakları Suriye'nindir. Biz de diyoruz ki Suriye toprakları bütündür. Bunda da hemfikiriz. Burada ABD çekilirken koz verecek adımlardan herkesin kaçınması gerekiyor. Bu bizim YPG'yle mücadelemizi kapsamıyor. Güvenlik endişesinin de olmaması gerekiyor. Rejim gelince YPG'yle nasıl bir işbirliğine gidecekler bilmiyoruz. Bu temel kriterlerde anlaştığımız zaman problem olmaz. Rusların da YPG'nin de silah bırakması gerektiği açıklaması, YPG'nin ne kadar tehlikeli olduğunun göstergesidir" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında iki görüşme planlandığını aktaran Çavuşoğlu, "Birincisi ikili görüşme, diğeri Soçi'de başlayan üçlü görüşme. Önümüzdeki haftalarda bu üçlü zirve için arkadaşlarımız çalışıyorlar. Ruslardan tarih tekliflerini bekliyoruz" dedi.

"S-400 anlaşması olmuş bitmiş bir anlaşma"

ABD'nin, Türkiye'ye Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin satışı konusunda ilk teklifini sunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, S-400 konusunda dayatma olursa kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, "ABD, Patriot konusunda ilk teklifini sundu. Rusya'yla yaptığımız bir anlaşmayı savunmak çabasında değiliz. Bizim şu anda hava savunma sistemine ihtiyacımız var. İleride Patriot da alabiliriz. Sonuçta bir ticaret yapıyorsunuz, artık dayatmaları kabul etmeyen bir Türkiye var. Biz ABD'ye de şeffaf olduk, 'Bizim ihtiyacımız var sizden istedik vermediniz.' NATO'nun da görüşü bu yönde, 'NATO müttefikleri istedikleri hava savunmasını alabilir.' Zaten bitmiş bir anlaşma var, verdiğimiz sözü hiçbir zaman unutmayız. S-400 anlaşması da zaten olmuş bitmiş bir anlaşmadır. Patriot için ABD'yle anlaşabiliriz ama S-400 konusunda dayatma olursa, olmaz." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.