Cezayir İç Savaşı'ndaki katliamların sorumluları arasındaydı: Eski Savunma Bakanı yargılanacak

Cezayir İç Savaşı'ndaki katliamların sorumluları arasındaydı: Eski Savunma Bakanı yargılanacak

Cezayir iç savaşı döneminde savaş suçları işlediği gerekçesiyle Eski Cezayir Savunma Bakanı Nezzar'ın İsviçre'de yargılanacağı belirtildi.

Eski Cezayir Savunma Bakanı Halid Nezzar, Cezayir iç savaşında insan hakları ihlallerine sebep olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yargılanacak.

İsviçre Başsavcılığı (OAG) pazartesi günü federal ceza mahkemesinde "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" işlediği gerekçesiyle Nezzar hakkında dava açtı.

85 yaşındaki Eski Cezayirli General Nezzar, Ocak 1992 ile Ocak 1994 tarihleri arasında Cezayir iç savaşında yaşanan katliam, işkence, insanlık dışı muamele, keyfi gözaltı ve mahkumiyet gibi savaş suçlarının yanı sıra insanlığa karşı suç niteliğindeki cinayetlerde parmağı bulunmakla suçlanıyor.

Halid Nezzar, İsviçre'de, devletlere uluslararası alanda suç işlediğinden şüphelenilen kişileri, suçu nerede işlediklerine, milliyetlerine, mağdurların milliyetine bakmaksızın soruşturmasını ve yargılamasını sağlayan evrensel yargı yetkisi ilkesi altında yargılanacak.

Nezzar, bu kapsamda yargılanan en yüksek rütbeli askeri yetkili olacak.

Halid Nezzar kimdir?

1988 ve 1990 yılları arasında Cezayir Genelkurmay Başkanı olan Nezzar, 1990 ile 1992 yılları arasında Cezayir'in Savunma Bakanı olarak görev almıştı.

Cezayir'deki darbenin görünen yüzünde Halid Nezzar (1937-) başta olmak üzere bazı generaller bulunuyordu. Halid Nezzar Fransızlarca eğitilmiş, Fransız ordusunda yer almış, Cezayir Kurtuluş Savaşı'nda Fransızların emrinde Cezayirlilere karşı savaşmış bir isimdi.

Nezzar, 1962'de Cezayir bağımsızlığını kazanırken şaibeli bir biçimde taraf değiştirdiğini iddia edip yeni kurulan Cezayir ordusunda yer almış seküler bir kişiydi. Darbe esnasında Cezayir'in Savunma Bakanı'ydı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.