Cezayir: Libya’da işler UMH’yi aştı, seçime gidilmeli

Cezayir: Libya’da işler UMH’yi aştı, seçime gidilmeli

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Libya'daki işlerin Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni aştığını söyledi.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Libya’daki işlerin Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH) aştığını söyleyerek, ülkedeki kurumların tüm Libyalıları temsil etmesi, ulusal toplumu kurmak için seçimlere gidilmesi ve bir başkan seçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Fransa 24 kanalına verdiği yaptığı röportajda, kabileler ve diğer kurumlarla Libya halkına danışmak ve geçiş kurumları aracılığıyla seçimler düzenlemek gerektiğini dile getirerek, “Libya'nın tüm bölgeleri arasındaki dengeyi göz önünde bulundurarak, tüm Libyalıları temsil eden kurumlar sağlamalıyız. Başkan ve iki yardımcısını seçmek üzere seçimler düzenlemeliyiz. Mevcut hükümet bu kurumlardan biri, ama işler onu aştı” dedi.

Tebbun, Libya’daki durumun ‘Suriye modeline’ kayabileceği konusunda uyararak, bu konuda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile konuştuğunu şu ifadelerle açıkladı;

“Yaklaşık dört ay önce, Berlin’deki Barış Konferansı’nda ‘ateşkesin gerçekleşmemesi halinde halk meşruiyeti temelinde Libya’yı yeniden inşa etmek mümkün olabilir’ dedim. Tehlike şu ki, Suriye modelinin Libya'da yaşadığını görüyoruz. Şimdi gördüğümüz şey bu. Libya’da kullanılan aktör ve yaklaşımlar aynı. Ancak Libya’nın şansı, kabilelerin akıllıca davranması oldu. Paralı askerler ve diğerleri ihlalleri yapan kişilerdir. Ancak sabırlar taşarsa, Libya kabileleri kendilerini savunmaya ve silahlanmaya başlayacak. İşte o zaman Libya’da Suriye modelini değil, Somali modelini göreceğiz. Bu durumda kimsenin bir şey yapması mümkün olmayacak. Ülke teröristler için bir sığınak haline gelebilir ve ülkelerini temizlemek isteyen herkes teröristlerini Libya’ya gönderebilir.”

Cezayir'den Libya'da arabuluculuğa yeşil ışık

Şarku’l Avsat’ın Indepenent Arabia’an aktardığı habere göre, Tebbun, Cezayir’in Libya’da arabulucu rolünü oynama isteğiyle ilgili gelen bir soruya, “Evet, çatışmanın çözümü için umudumuzu kaybetmedik. Tüm Libyalılarla ilişkimiz var ve hepsiyle temas halindeyiz. Libyalı tüm taraflara aynı mesafede duruyoruz ve bunlardan birini diğerine karşı desteklemeyeceğiz” diyerek yanıt verdi.

Ülkesinin Libya müzakerelerine ev sahipliği yapmaya istekli olduğunu belirten Tebbun, “Bu adımı atmadık. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bu yılın başlarında Berlin’deki Libya Barış Konferansı’ndaki görüşmede, konferansta gerçekleşenleri karışık hale getirmeme sözü verdik” şeklinde konuştu.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum