Cezayir'de beşinci kez aday olan Buteflika'ya tepkiler artıyor

Cezayir'de beşinci kez aday olan Buteflika'ya tepkiler artıyor

Cezayir'de cumhurbaşkanlığına beşinci kez aday olan 81 yaşındaki Buteflika'ya yönelik tepkiler artıyor.

Cezayir'de 20 yıldır cumhurbaşkanlığı görevini sürdüren Abdulaziz Buteflika'nın 18 Nisan'da yapılacak seçimlerde 5. dönem aday olmasına tepki amacıyla düzenlenen gösteriler büyüyor. 81 yaşındaki Buteflika'nın adaylığı Cezayir'in yanı sıra Fransa'da da protesto ediliyor.

Fransa'nın başkenti Paris'te toplanan yüzlerce Cezayirli, beşinci dönem adaylık karşıtı sloganlar attı ve gelecek hafta da gösterilere devam edeceklerini belirtti.

Öte yandan Cezayir Kültür ve Demokrasi Birliği Partisi yaptığı yazılı açıklamada, resmi makamların gösteri düzenleme izni vermemesine rağmen, sosyal paylaşım sitelerinde yapılan çağrılara karşılık veren pek çok kişinin farklı bölgelerde gösteri düzenlediğini ifade etti.

Ulusal Halk Meclisi Başkanı Muaz Buşarib ise mecliste yaptığı konuşmada, "Ülkenin içinde bulunduğu şartlarda her türlü desteğe, birleştirici söylemlere ve toplumu zaman ve enerji kaybına sebep olan hayali çatışmaların dışında tutmaya ihtiyacımız var." dedi.

Gösterilerin sürdüğü Cezayir'de, hükümet yanlısı partiler Buteflika'nın adaylığı için 4 milyon imza toplayarak seçimlere hazırlanırken, muhalifler de ortak bir aday çıkarmak için uzlaşmaya çalışıyor.

Önde gelen muhalefet partileri, önümüzdeki günlerde Buteflika karşısında ortak bir aday çıkarma konusunu görüşmek üzere toplanacaklarını açıkladı.

Abdülaziz Buteflika, 10 Şubat'ta halka yönelik yayınlanan mektubunda, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 5'inci kez aday olduğunu açıklamış ve seçimi kazanması durumunda da bazı reformlar yapacağı sözünü vermişti.

Buteflika 2013 yılında geçirdiği felç nedeniyle yalnızca tekerlekli sandalye ile seyahat edebiliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.