Cezayir'de 'seçimlere müdahale etmeye çalışan' eski askerlere uyarı

Cezayir'de 'seçimlere müdahale etmeye çalışan' eski askerlere uyarı

Cezayir Ordu Komutanlığı, seçimlere dair açıklamalarda bulunan emekli askerlere yönelik sert uyarılarda bulundu.

Cezayir Ordu Komutanlığı, gazetelere “ordunun siyasetle olan ilişkisi ve Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın iktidarının devam etmesinin reddedilmesi ihtimaline dair” açıklamalarda bulunan emekli askerlere yönelik sert uyarılarda bulundu.

Şarkul Evsat'ın haberine göre, Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan bir açıklamada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Ahmed Kayed Saleh'in cumhurbaşkanlığı süresinin uzatılmasına ilişkin tutumuyla ilgili konuşmalar yapan emekli bir grup üst düzey subaya yönelik sert ifadeler kullanıldı.  

İlgili kimselerin isimlerin yer almadığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Askeri Personel Yasası uyarınca siyasete müdahale etmeme sorumluluklarına bağlı kalmayan söz konusu kimseler, intikam hırsıyla siyasete girmeye çalışıyor. En düşük ahlaki değere saygı göstermeyen bu kimseler başkalarına ders veriyor.”

Bu açıklamanın doğrudan Fransız dilinde yayın yapan el-Vatan gazetesine röportaj veren emekli General Ali Lagdiri’yi hedef aldığı görünüyor. Lagdiri, ilgili röportajında, Kayed Saleh’e ‘Buteflika’nın iktidarının uzaması için çalışan maceracıların ardından sürüklenmemesi’ çağrısında bulundu. Ordunun söz konusu açıklamaları, Lagdiri’nin Kayed’in cumhurbaşkanının yanındaki hakiki pozisyonunu bilmediğini de ifade ediyor. Bundan dolayı Buteflika, 5’inci dönem için adaylığını koymak istediği takdirde kendisinden ve ordudan gerekli tüm desteği alacak.

Askeri Personel Yasası, hali hazırda hizmette olan veya emekli olan herhangi bir askerin ülke güvenliği çerçevesinde, ordu liderliği tarafından hapsedilebileceğini öngörüyor. Bu, hakimler de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerdeki tüm askeri personel için bağlayıcı bir ilkedir.

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, politika, seçimler ve ordu hakkında askerler tarafından yapılan açıklamalarla ilgili şu ifadeler yer aldı;

“Emekli ordunun bir kısmı, ordunun saflarında uzun süre görev yaptıktan sonra, kurum içinde gerçekleştiremedikleri kişisel emellerine ulaşmak için bu şüpheli ve gizli çevrelere katıldılar.”

Gözlemcilere göre, buradaki ‘şüpheli ve gizli çevreler’den maksat, ordu komutanına bağlı basını ve politikacıları teşvik eden 2015 yılında azledilen istihbarat şefi Muhammed Medin’dir. Medin, perde arkasında Buteflika’nın cumhurbaşkanlığı süresinin uzatılması aleyhinde gizli bir kampanyayı yönetiyor. General Lagdiri ve bazı emekli subaylar Medin’in talimatıyla bu kampanyayı yürütüyorlar.

Cezayir Savunma Bakanı Yardımcısı ve Genelkurmay Başkanı Korgeneral Ahmed Kayid Saleh, kendisi ve ordu hakkında yazılanlar hususunda oldukça hassas bir isim. Nitekim Tuğgeneral Hüseyin bin Hadid’in 2016 yılında hapsedilmesinin arkasında da o vardı. Çünkü onu özel bir radyo programında, ‘saygı duyulmayacak’ bir insan olarak nitelendirmişti. Tuğgeneral Hüseyin bin Hadid, ciddi bir rahatsızlığı olduğunu öğrenilince serbest bırakıldı.

Aynı yıl, Muhammed Tamalt adlı bir gazeteci, askeriye içerisindeki nüfuz sahibi bir adamın komutuyla, internet üzerinden kendisine yönelik çok sert açıklamalar yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Tamalt, hapsedildikten 6 ay sonra yaptığı açlık grevinin ardından hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.