Cezayirli darbeci general Halid Nezzar öldü

Cezayirli darbeci general Halid Nezzar öldü

Cezayir'de İslami kesimi hedef alan 1992 darbesinin lider isimlerinden Tümgeneral Halid Nezzar öldü.

Cezayir'de adı, başta 1992 darbesi olmak üzere sivillere yönelik ihlaller, işkenceler ve diğer suçlarla anılan emekli Tümgeneral Halid Nezzar öldü.

86 yaşındaki Nezzar'ın uzun süren hastalığı neticesinde 29 Aralık Cuma günü öldüğü açıklandı.

1937 yılında Cezayir'in Batna bölgesinde doğan Halid Nezzar Fransa ve Rusya'da eğitim görmüş, Fransız ordusunda yer almış, Cezayir Kurtuluş Savaşı'nda Fransızların emrinde Cezayirlilere karşı savaşmış bir isimdi.

Nezzar, 1962'de Cezayir bağımsızlığını kazanırken şaibeli bir biçimde taraf değiştirdiğini iddia edip yeni kurulan Cezayir ordusunda yer almıştı. Seküler görüşlere sahip olan Nezzar, yeni kurulan Cezayir'in de bu doğrultuda şekillenmesinde rol oynadı.

Nezzar, 1992 yılında İslami kesimi hedef alan darbe esnasında Cezayir'in Savunma Bakanı'ydı.

1988 ve 1990 yılları arasında Cezayir Genelkurmay Başkanı olan Nezzar, 1990 ile 1992 yılları arasında Cezayir'in Savunma Bakanı olarak görev almıştı.

Halid Nezzar hatıratına dair yazdığı kitapta Suudi Arabistan da dahil Arap rejimlerinin kendilerine ulaşarak darbeden memnuniyetlerini ilettiğini belirtmişti.

Halid Nezzar'ın hatıratında bildirdiğine göre Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiklerinde ülkesindeki İslami kesimle başı dertte olan Suudi Arabistan Kralı Fehd bin Abdulaziz kendilerine "Bu İslamcılar sadece güçten anlar" dedi ve sert bir mücadele vermeleri tavsiyesinde bulundu.

Halid Nezzar'ın aktardığına göre darbeciler, Hama Katliamı da dahil ülkesindeki İslami muhalefete karşı mücadelesi ve baskıcılığıyla bilinen Suriye Cumhurbaşkanı Hafız Esed'i de Şam'da ziyaret etti.

Darbenin görünen yüzü olan Nezzar, Ocak 1992 ile Ocak 1994 tarihleri arasında Cezayir iç savaşında yaşanan katliam, işkence, insanlık dışı muamele, keyfi gözaltı ve mahkumiyet gibi savaş suçlarının yanı sıra insanlığa karşı suç niteliğindeki cinayetlerde parmağı bulunmakla suçlanıyordu. Bu suçlamalarla Nezzar aleyhinde geçtiğimiz Ağustos ayında dava açılmıştı. Nezzar yargılama yapılamadan öldü.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum