Çin ABD'nin İran’dan petrol alımını durdurma talebini reddetti

Çin ABD'nin İran’dan petrol alımını durdurma talebini reddetti

ABD'nin İran yaptırımları kapsamında Çin'e 'İran'dan petrol alımını durdurma' talebi reddedildi.

Batı basınında yer alan haberlere göre ABD, Çin'i İran'dan petrol alımını durdurma konusunda ikna edemedi. ABD ile Çin arasındaki diplomasi trafiğinin içerisinde yer alan ik üst düzey diplomata dayandırılan haberde, "Çin'in ABD'nin talebini reddettiği ve bunun Trump'ın İran'ı siyasi yoldan kuşatma planına darbe vurduğu" ifade edildi.

ABD, İran ile olan nükleer uzlaşıdan çekilmesinin ardından İran'a yönelik yaptırımlara hız vermişti. Bu kapsamda başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok devlete İran ile olan ticaretin sona erdirilmesi için talep ve baskıda bulunulmuştu. İran'ın siyasi olarak iki çıkış kapısı niteliğindeki Rusya ve Çin'in bu yaptırımlara katılmayacağı, söz konusu durumla birlikte biraz daha netleşmiş oldu.

Bölgede yaşanan siyasi gerginlikte İran, petrol ihracatının engellenmesi durumunda Hürmüz Boğazı'nı kapatacağı tehdidinde bulunmuştu. İran destekli Husilerin de Babu'l Mendep Boğazı'nda petrol tankerlerine saldırması, gözleri tekrar İran üzerine çekmişti. İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü lideri Kasım Süleymani "Kızıldeniz bundan sonra Amerikalılar için güvenli olmayacak" diyerek bu durumu resmileştirmişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, "İran'ın, Babu'l Mendeb'i kapatmaya çalışırsa karşısında buna engel olacak güçlü bir uluslararası koalisyon bulacağına eminim. Bu koalisyonun içinde İsrail de olacaktır." açıklaması gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı.

Enerji hatları, yaptırımlar ve diplomasi trafiği üçgeninde tırmanan gerginliğin askeri yöntemleri de içine alan daha kapsamlı bir hamleye evrilip evrilmeyeceğini ise zaman gösterecek.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.