Çin Doğu Türkistan'daki harcamalarını 3 katına çıkardı

Çin Doğu Türkistan'daki harcamalarını 3 katına çıkardı

Çin yönetiminin Doğu Türkistan'daki toplama kampı ve gözaltı merkezlerine yaptığı harcamaları, 2017 yılında bir önceki yıla oranla 3 katına çıkarken 2017 yılından bu yana kamp 2 milyon metrekare genişletildi.

Bağımsız kaynaklar Pekin yönetiminin "yeniden eğitim" ya da "mesleki eğitim" adı altında bir milyonun üzerinde Uygur Türkü'nü toplama kamplarında gözaltında tuttuğunu belirtiyor.

Toplama kampı harcamaları geçen yıla oranla 3 kat arttı

ABD merkezli düşünce kuruluşu Jamestown Vakfı'nın yayımladığı rapora göre Çin, 2017 yılında Doğu Türkistan'daki toplama kampı ve diğer gözaltı merkezlerine 20 milyar Yüen (2,90 milyar dolar) para harcadı. Bu bir önceki yıla oranla yüzde 213 artış anlamına geliyor.

Almanya merkezli Avrupa Kültür ve İlahiyat Üniversitesi'nden Antropolog Adrian Zenz'in kaleme aldığı raporda, "Doğu Türkistan'da artan bütçe rakamları mesleki eğitim için değil, yüz binlerce Uygur'u hapsetmek için tasarlanan yüksek güvenlikli kampların inşaatlarına harcanan parayı ortaya koyuyor." ifadeleri yer aldı.

Ayrıca Zenz, cezai şüpheliler hakkındaki kovuşturma harcamalarının önemli ölçüde sabit kaldığını ve sadece küçük suçlar dahil sözde suçlara yönelik birkaç yargılama yapıldığını, buna karşın 2016 - 2017 döneminde cezaevlerine harcanan masrafın da en az iki katına çıktığını kaydetti.

Toplama kampı 2 milyon metrekare büyüdü

Yine Avustralya Stratejik Siyaset Enstitüsünün (API) araştırmasına göre, Doğu Türkistan'daki siyasi eğitim amacıyla kullanıldığı düşünülen 28 toplama kampının toplam alanı 2017'den bu yana 2 milyon metrekareden fazla genişledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bir süre önce yayımladığı raporda, son iki yılda Doğu Türkistan'da çok sayıda kişinin "önleyici polisiye tedbiri" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu değerlendirilen bireylerin herhangi yargı kararı olmaksızın "siyasi eğitim merkezleri" denilen gözaltı merkezlerine gönderildiğini bildirmişti.

Ancak Pekin yönetimi söz konusu kampların "mesleki eğitim" için kullanıldığını savunuyor.

Bağımsız kaynaklar, ağırlıklı olarak Uygur Türklerinin yaşadığı Doğu Türkistan'daki kamplarda tutulan kişi sayısının şu ana kadar 3 milyonu bulduğunu belirtiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.