Kazak çocuklar Çin'in toplama kamplarındaki ebeveynlerinin serbest bırakılmasını istiyor

Kazak çocuklar Çin'in toplama kamplarındaki ebeveynlerinin serbest bırakılmasını istiyor

Çin'in toplama kamplarıda tutulan Kazakların çocukları, ailelerine tekrar kavuşabilmek için yardım istiyor

Kazakistan'daki bir sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen etkinlikte bir araya gelen çocuklar, Çin'in toplama kamplarında bulunan ailelerine kavuşmak için yardım istedi.

Kazakistan'ın Almatı şehrinde düzenlenen etkinliğe katılan çocuklar ebeveynlerine tekrar kavuşabilmek için ağlayarak tüm dünyaya çağrıda bulundular. 

"Bir milyon Uygur Türkü Çin'in toplama kamplarında"

Birleşmiş Milletler tarafından Ağustos ayında yapılan bir açıklamada, bir milyona yakın Uygur Türkünün 'terörizmle mücadele' gerekçesiyle zorla kamplarda tutulduğu yönündeki haberlerin 'son derece endişe verici' olduğunu belirterek bu kişilerin serbest bırakılmasını istenmişti.

Çin ise Uygur Türklerinin 'yeniden eğitim' için Batı Şincan bölgesindeki kamplara gönderildiği iddiasını reddetti. Pekin, kamplarda sadece 'radikal İslamcıların olduğunu' öne sürdü.

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Kaldırılması Komisyonu'nun raporuna göre güvenilir kuruluşlar, özerk Uygur bölgesinin dev bir gözetim kampına dönüştürüldüğünü söylüyor.

Çin'de 23 milyon Müslüman yaşıyor. Güneydeki Tibet gibi özerk bölge statüsünde olan Şincan'da nüfusun yüzde 45'ini Müslüman Uygurlar oluşturuyor.

Son birkaç ayda, giderek daha fazla sayıda Uygur'un 'dini aşırılıkla' mücadele kapsamında gözaltına alınmaya başlandığı bildiriliyor. 

Kaynak: Mepa News, BBC, Radio Liberty

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.