Çin ticaret savaşında geri adım attı: ABD'nin talepleri kabul edildi

Çin ticaret savaşında geri adım attı: ABD'nin talepleri kabul edildi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e karşı açtığı ticaret savaşında öne sürdüğü tüm talepleri kabul ettiğinin işaretini verdi.

Çin'in Yeni İpek Yolu projesi olarak da bilinen Kuşak ve Yol Girişimi'nin ikinci uluslararası forumu 25-27 Nisan'da Pekin’de gerçekleşiyor. Forumun açılış konuşmasını yapan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e karşı açtığı ticaret savaşında öne sürdüğü tüm talepleri kabul ettiğinin işaretini verdi. 

Yaklaşık 40 lidere hitap eden Şi'nin verdiği mesajların adresi ise orada bulunmayan Trump'tı. Çin Devlet Başkanı, iç reformları anlatmanın yanısıra devlet sübvansiyonlarını azaltma, entelektüel mülkiyet haklarını koruma, yabancı yatırımcıların daha fazla sektöre girmesine izin verme ve yuanın değerini rekabet amaçlı düşürmekten kaçınma sözlerini verdi. Dördü de Washington ile Pekin arasındaki ticaret görüşmelerinde Trump yönetiminin ticaret savaşını durdurmak için masaya koyduğu taleplerdi.

"Bağlayıcı olacak"

"Uluslararası anlaşmalar için bağlayıcı bir uygulama sistemi kuracağız" vaadinde de bulunan Şi, idari ruhsat verme ve piyasa regülasyonları bağlamında hükümetin tüm düzeylerinde standardizasyonun sağlanacağını, adil rekabeti engelleyip piyasayı bozan yersiz kurallar, sübvansiyonlar ve uygulamaların da kaldırılacağı sözünü verdi. 

Şi'nin 2. Kuşak ve Yol Forumu'nda uluslararası liderlerin önünde dile getirdiği vaatler, son birkaç aydır Çinli yetkililer tarafından telaffuz ediliyordu. Pekin, küresel çapta ticaret savaşları açan Trump'ın endişelerine yanıt vermeye yönelik bir dizi adım da attı. Örneğin yeni yabancı yatırım yasasıyla yatırım karşılığı teknoloji transferi yapmaya zorlama yasaklandı. 

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'in liderliğindeki Amerikan heyeti gelecek hafta tekrar Pekin'e giderek olası bir anlaşmanın son rötuşlarını yapacak. Amaç Trump ile Şi arasında bir zirveyle ticaret anlaşmasının imzalanması. 

"2017'deki konuşmadan çok farklı"

Bloomberg'in görüşlerini aldığı Ekonomist İstihbarat Birimi'nin Çin bölgesel yöneticisi Tom Rafferty, "Şi, eli kulağındaki ABD-Çin ticaret anlaşması kapsamında Çin'in vermesi beklenen ödünlere kişisel onayını sunuyor gibi gözüktü. Bu seferki, kendisinin 2017'deki ilk Kuşak ve Yol Forumu'nda yaptığı konuşmadan çok farklıydı" dedi.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.