Çin yönetimi, koronavirüs kısıtlamalarını protesto eden Uygurları gözaltına aldı

Çin yönetimi, koronavirüs kısıtlamalarını protesto eden Uygurları gözaltına aldı

Doğu Türkistan'da koronavirüs kısıtlamaları sürüyor.

Çin'in Doğu Türkistan'daki koronavirüs kısıtlamalarını protesto etmek isteyen Uygurlara izin verilmeyerek müdahale edildi.

Pekin yönetiminin bir süredir koronavirüs kısıtlaması kapsamında Doğu Türkistan'daki Uygurları evlere hapsettiği biliniyor.

Uygurların temel gıdalardan mahrum bırakıldığı kısıtlama sürecinde birçok Uygurun açlıktan yaşamını yitirdiği bildiriliyordu.

Bu durumu protesto etmek isteyen Gulca bölgesinden 617 Uygur, Pekin yönetimine bağlı güçlerce zor kullanılarak gözaltına alındı.

Radio Free Asia'nın (RFA) haberine göre, Ili'de yer alan Gulca bölgesi, ağustos ayının başlarından bu yana karantina altında.

Yerel kaynaklar, Çin'in Doğu Türkistan genelinde sürdürdüğü "sıfır-koronavirüs" politikası kapsamında birçok bölgenin karantinada olduğunu aktarıyor.

Sosyal medya platformlarından paylaşım yapan Uygur bir protestocu, ölümlerin meydana gelmesi sebebiyle eylem gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Uygur protestocu yaptığı paylaşımda ayrıca, yetkililerin Gulca'ya herhangi bir şekilde yardım göndermemesi nedeniyle de sokaklara indiklerini belirtti.

Bölgede Çin yönetimi altında hizmet veren Xinjiang TV'den yapılan uyarılarda Uygurlar, koronavirüs uygulamaları hakkında 'dedikodular çıkarmamaları' konusunda uyarılmıştı. Uyarılarda, Uygurların talimatları dinlemedikleri takdirde 'ayrılıkçı' olmakla itham edileceği ifadeleri yer almıştı.

Ancak Çin'in söz konusu kısıtlama uygulamaları sebebiyle insanların öldüğünü savunan çoğunluğu gençlerden oluşan Uygurlar, bölgede protesto düzenledi.

Çin yönetimine bağlı güçlerin müdahalesinde çok sayıda kişi gözaltına alındığı bildirildi.

Gözaltına alınanların bir çoğunun 16,17,18 yaşlarında olduğunu ifade eden Çin yönetimine yakın yetkililer, RFA'ya yaptıkları konuşmalarda daha küçük yaştaki gençlerin de gözaltına alınanlar arasında bulunduklarını söyledi.

Öte yandan yetkililer, ağustos ayının başından beri uygulanan kısıtlamalarda birçok yoksul aileye halihazırda yardım yapıldığını iddia etti.

Fakat bölgeden elde edilen bilgilere göre Uygurlar, Pekin yönetiminin kendilerine yardım ulaştırdığı haberini doğrulamıyor.

Yerel kaynaklar, gıda ve ilaç erişimine yönelik engeller sebebiyle bölgede birçok kişinin yaşamını yitirdiğini belirtmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.