Çin yönetiminden teknoloji şirketlerine Huawei uyarısı

Çin yönetiminden teknoloji şirketlerine Huawei uyarısı

ABD medyasında yer habere göre Çin hükümeti, son zamanlarda büyük teknoloji şirketlerinin yetkilileri ile bir araya gelerek, Çin teknolojileri satışının durmasının olası sonuçları konusunda uyarıda bulundu.

Washinton ile Pekin arasında yaşanan ticaret anlaşmazlığının zirvesinde, ABD Ticaret Bakanlığı  geçtiğimiz ay Çinli teknoloji devi Huawei’yi ABD'nin ulusal güvenliğine aykırı faaliyetlerde bulunan şirketler listesine alma planını açıklamıştı.

New York Times gazetesi, Çin hükümetinin bu hafta içerisinde ABD merkezli Dell ve Microsoft’un yanı sıra Güney Koreli Samsung’un başkanını davet ederek, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin ABD teknolojisinin Çinli şirketlere satışını yasaklaması konusunda işbirliği yapmaları halinde misilleme ile karşılaşabilecekleri konusunda uyardığını öne sürdü.

Habere göre Çinli yetkililer ABD'li ve Çinli şirketler arasındaki teknoloji paylaşımını engellemenin küresel tedarik zincirini bozduğuna dikkat çekerek, bu politikayı uygulayan şirketlerin bu adımın sonuçlarıyla karşılaşabileceği vurgulandı.

Reuters’a bilgi veren Microsoft şirketinden bir kaynak, Çinli yetkililerle yapılan toplantının doğrudan bir tehdit içermediğini ancak ABD ambargolarına uyumun sektördeki tüm taraflara olumsuz etkileri olacağının açıkça belirtildiğini ifade etti.

Google'ın geçtiğimiz günlerde Huawei ile ortaklığını bitirmesinin ardından Facebook da bundan sonra yeni Huawei telefonlara Facebook, WhatsApp ve Instagram uygulamalarının yüklenmeyeceğini açıkladı.

Trump'ın Çin'den ithal ürünlere gümrük vergisini yükseltmesi ve teknoloji devi Huawei'yi yaptırım kıskacına alması hamlelerinin ardından Pekin'den önemli bir adım geldi. Pekin, ulusal güvenliğin korunması, kamu çıkarları ve Çinli işletmelerin çıkarlarının gözetilmesi noktasında, ‘güvenilir olmayan yabancı varlıklar’ listesinin geliştirileceğini duyurdu. Ayrıca ABD’ye nadir maden tedariğini sınırlayacağını da ima etti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.