Çin'de 'ikinci koronavirüs dalgası' endişesi

Çin'de 'ikinci koronavirüs dalgası' endişesi

Çin'de yurt dışı kaynaklı 97 yeni vaka haberi ikinci koronavirüs dalgası endişesini artırdı.

Çin Halk Cumhuriyeti, yurt dışı kaynaklı 97 yeni vakanın kaydedildiğini açıkladı. Bu sayı, yurt dışından gelen vakaların duyurulmaya başladığı Mart ayından bu yana kaydedilen en yüksek vaka sayısını temsil ediyor. 97 yeni vaka haberi ülkede ikinci koronavirüs dalgası korkusunu yaygınlaştırdı.

Salgın, Sağlık Bakanlığı tarafından kaydedilen iki yerel enfeksiyon hâricinde, ülke genelinde kontrol altına alınmıştı. Ancak yetkililer, bu kez de yurt dışından gelen vakaların yeni bir salgın dalgası yaratacağından korkuyor.

"Yurt dışı vakaları tehdit oluşturuyor"

Çinli yetkililer dün, ülke topraklarına gelen yabancıların taranması ve sınır kontrollerinin sıkılaştırılması prosedürlerinin katılaştırıldığını açıkladı. Ülkenin güneyindeki ekonomik faaliyetlerin merkezi olan Guangzhou şehri belediye başkanı tarafından yapılan açıklamada, “Yurt dışından gelen vakaların teşkil ettiği risk, keskin bir şekilde arttı” ifadeleri kullanıldı. Reuters’ın haberine göre, şehrin dışişleri yetkilisi; milliyet, ırk ve cinsiyete bakılmadan yurt dışından gelen herkese koronavirüsle mücadele önlemlerinin uygulanacağını söyledi.

Çin Hükümeti Tıbbi Danışmanı Zhong Nanshan, salgının kontrol altına alınıp kısıtlamaların hafifletildiği Vuhan’ın bile yurt dışından gelen vakalar nedeniyle tehlike altında olduğunu vurguladı. Resmi gazete tarafından yayınlanan açıklamasında “Salgın yurt dışında yayılmaya devam ediyor. Bu nedenle, Çin’in sıkı uluslararası bağlantılara sahip olması sebebiyle büyük kıyı şehirleri oldukça savunmasız vaziyette. Salgın bu şehirlerde yeniden patlak verebilir” ifadelerini kullandı. Bir ülkeden diğerine geçmesi sebebiyle salgının tüm dünyada zirve noktasına ulaşması olasılığı hakkındaki çekincelerini dile getiren Nanshan, “Maskeleri kaldırmanın henüz zamanı değil” dedi. Çin’in salgını kontrol altına almadaki deneyiminin dünya ülkelerine örnek olduğunu da sözlerine ekledi.

"Yeni vakalar yurt dışı kaynaklı"

Çin, yabancı vakaların ülkeye gelişini sınırlamak için, Mart ayı sonunda sınırlarını neredeyse tüm yabancılara kapatmış, uçuşları ise büyük ölçüde sınırlamıştı. Bu nedenle, yurt dışından gelen yeni vakalar Çinlilerden oluşuyor. Ülkeye gelen herkes, 14 gün boyunca karantinada kalıyor. Dün Şanghay’daki sağlık otoriteleri, Rusya’dan gelen bir uçakta Çinli 51 vakanın bulunduğunu açıkladı. Dün toplamda 97 yeni vaka ile beraber, yurt dışından gelen vaka sayısı bin 280’e yükseldi. AFP’nin haberine göre, Sağlık Bakanlığı Covid-19 kaynaklı yeni bir can kaybı bildirmedi. Çin anakarasında salgının başından beri toplamda 82 bin 160 vaka, 3 bin 341 can kaybı kaydedildi.

Çin’in kuzeydoğusunda bulunan Heilongjiang eyaleti, 11 Nisan’da Rusya’dan gelen Çinli 21 vakanın varlığını açıkladı. Xinhua haber ajansı, bir grup Çinli sağlık uzmanının, Rusya'nın salgınını kontrol altına almasına yardımcı olmak için virüse karşı mücadele edecek bir ekipman sevkiyatıyla birlikte Cumartesi günü Moskova'ya indiğini bildirdi.

Ulusal Sağlık Komisyonu, semptom göstermeyen yeni vakaların bir önceki güne kıyasla neredeyse iki katına çıkarak 63’e yükseldiğini açıkladı.

Çin’de Covid-19’a 82 bin 160 kişi yakalandı. 3 bin 341 kişi hayatını kaybetti.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.