Çin'de koronavirüsle ilgili paylaşım yapan binlerce kişi ortadan kayboldu

Çin'de koronavirüsle ilgili paylaşım yapan binlerce kişi ortadan kayboldu

Yeni tip koronavirüs salgını yayılırken Çin'deki Komünist Parti yönetimi salgının yayılmasında bir numaralı sorumlu olarak gösteriliyor.

Çin kaynaklı yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle Komünist Parti yönetimindeki Çin'e yönelik suçlamalar artıyor.

Başta ABD, Almanya, Fransa gibi ülkeler olmak üzere dünya üzerindeki birçok ülkenin yetkilisi Çin'in salgına dair dünyayı bilgilendirmemek ve salgını örtbas etmeye çalışmakla suçluyor.

Çin bu doğrultuda koronavirüs salgınının tüm dünyada yayılmasında bir numaralı sorumlu olarak görülüyor.

"5 bini aşkın kişi ortadan kayboldu"

Çin'de Komünist Parti yönetimi, salgının ilk döneminde çok sayıda Çinliyi, salgına dair paylaşımlar yaptıkları suçlamasıyla alıkoydu.

Bölge kaynakları, sadece salgının ortaya çıkarak yayıldığı birkaç hafta içerisinde 5 bini aşkın Çinlinin zorla alıkonulduğunu aktardı.

Koruyucu tıbbi ekipmanlar giyen silahlı güvenlik güçlerinin, çok sayıda kişiyi evlerinden "karantinaya alınacakları" gerekçesiyle alıkoyduğu belirtildi.

Karantinaya alınacakları iddiasıyla alıkonulan kişilerin herhangi bir hastalık belirtisi göstermediği ifade edildi.

Çin'in baskı politikası

Çin'de Komünist Parti iktidarının baskı politikası kapsamında alıkoyduğu kişilerden, 2 ayı aşkın süredir herhangi bir haber alınamadı.

Bu kişilerin işkenceye ve ağır şartlarda hapse maruz bırakıldığı ifade ediliyor.

Alıkonulduğu bilinen kişiler arasında koronavirüsü ilk defa duyuran doktor Li Wenliang, Vuhan'da ölü sayısının açıklanandan fazla olduğunu savunan eski bir devlet televizyonu muhabiri Li Zehua, salgına dair bir video paylaşımı yapan iş adamı Fang Bin, avukat Chen Qiushi, hukuk profesörü Xu Zhangrun, milyoner Ren Zhiqiang gibi isimler bulunuyor.

çin

Li Zehua (solda) ve Chen Qiushi (sağda)

Çin salgını gizledi

Çin hükümeti, salgının gerçek boyutlarından ve taşıdığı risklerden erkenden haberdar olmasına rağmen bunu gizlemekle suçlanıyor.

Çin hükümeti, koronavirüs uyarısını salgının patlak vermesinden 3 hafta önce yapan Çinli bir doktoru susturmuştu.

Söz konusu doktor olay sonrası enfekte bir hastanın tedavi sürecindeyken 10 gün sonra koronavirüse yakalanmış, bir süre sonra ise hayatını kaybetmişti.

Çinli doktor Li Wenliang

30 Aralık tarihinde Vuhan'da görevli Doktor Li Wenliang hastanedeki bir test sonucunu inceledikten sonra arkadaşlarını uyarmak için Çin'de sıkça kullanılan mesajlaşma programı Wechat üzerinden mesaj göndermişti. 

Wenliang, Vuhan'daki bir balık pazarında çalışan yedi kişinin SARS benzeri bir virüs taşıdığını ve hastanede karantinaya alındığını öğrendi. Test sonuçlarını inceleyen 34 yaşındaki doktor bunun koronavirüs olduğunu söyledi ve arkadaşlarına tedbirli olmalarını gerektiğini belirterek uyarıda bulundu.

Ancak Çinli doktorun arkadaşlarına gönderdiği mesaj ekran görüntüsü olarak birkaç saat içerisinde sosyal medyada hızla yayıldı.

Olay sonrası ekran görüntüsünde ismi kapatılmayan doktor, üç gün sonra Vuhan polisi tarafından ifadesi alınmak üzere karakola çağrıldı.

Wenliang'ın ölümünden sonra Çin hükümeti ondan özür diledi.

Çin'e dair baskıların artması halinde, Çin yönetiminin uluslararası arenada, koronavirüsün yayılmasından sorumlu tutulabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.