Çinliler Hong Kong'dan Tayvan'a kaçıyor

Çinliler Hong Kong'dan Tayvan'a kaçıyor

Uzak Doğu'nun finans merkezlerinden Hong Kong'un devlet bütçesi, haziran ayından bu yana devam eden protestolar sebebiyle 15 sene sonra ilk kez açık verdi.

Çin'e bağlı özerk bir yönetim olan Hong Kong'un Maliye Bakanı Paul Chan, ülkede son bir senede yaşanan düşük ticaret hacmi, perakende satışların azalması gibi sebeplerle vergi gelirlerinin azaldığını duyurdu. Chan ülke ekonomisinin yüzde 1.3 oranında daraldığını belirtti.

Chan yaptığı açıklamada, "Yılın son döneminde, Hong Kong hükümeti kırmızı alarm durumuna geçti. Şu anda ülke ekonomisi büyük zorluklarla karşı karşıya" diyerek, yaşanan siyasi anlaşmazlık ve protestoların son bulmasını talep etti.

Ülke bütçesi en son 15 sene önce Sars virüsü sebebiyle 300 kişinin hayatını kaybettiği salgın döneminde açık vermişti. Hong Kong yönetimi mart ayında devlet rezervlerinin 150 milyar dolar olduğunu duyurmuş, ekonomistler hükümetin krizin çözümüyle ilgili yeterince çalışmadığı eleştirilerinde bulunmuştu.

Çin vatandaşları Hong Kong'u terk ediyor, Tayvan'a yoğun ilgi

Öte yandan protestolar sonrası kriz ortamından uzaklaşmak isteyen Çin vatandaşlarının Hong Kong'a, giriş çıkışlarında yüzde 46 oranında azalma görüldü. Birçok Hong Kong vatandaşının da Tayvan'da oturum izni almak için başvuruda bulunduğu belirtildi.

Ocak ve eylül ayları arasında Tayvan'a uzun ve kısa dönem oturum izni başvurularında yüzde 30 oranında artış görülürken, Taipei ve diğer şehirlerde Hong Kong'daki iş insanlarının yatırımlarının neredeyse iki katına çıktığı ifade edildi. Protestoların başladığı dönemden bu yana 4000'i aşkın Hong Kong'lu Tayvan'dan oturum izni aldı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.