Hong Kong'da yüzbinler sokaklarda

Hong Kong'da yüzbinler sokaklarda

Hong Kong'da 24 Kasım'da düzenlenen ve Çin karşıtı grupların büyük bir zaferiyle sonuçlanan yerel seçimlerden sonra göstericiler kez sokağa çıktı.

Hong Kong'da Haziran ayından beri devam eden demokrasi yanlısı protesto gösterileri yedinci ayına girerken, Pazar günkü yürüyüşlere yüz binlerce kişi katıldı.

Güvenlik güçleri, 10 Aralık İnsan Hakları Günü etkinliklerinin bir parçası olarak düzenlenen yürüyüşe izin verirken, şiddet olaylarının yaşanması durumunda ise müdahale edileceğini açıkladı.

Çin'in bir parçası olmasına karşı özerk statüye sahip Hong Kong'da zanlıların Çin'e iade edilmesini öngören yasa tasarısına tepkilerle başlayan gösteriler, devam eden süreçte özel idare bölgesindeki mevcut yönetime karşı bir protestoya dönüşmüştü.

Her ne kadar söz konusu yasa tasarısı geri çekilse de göstericiler, aralarında Çin'e yakınlığıyla bilinen Hong Kong Özel İdare Bölgesi Başkanı Carrie Lam'ın görevi bırakması, gözaltındaki protestocuların serbest bırakılması, polisin kullandığı orantısız şiddetin araştırılması ve sorumluların hesap vermesi gibi taleplerde bulunuyor.

Bugünkü yürüyüş aynı zamanda özerk bölgede 24 Kasım'da düzenlenen ve demokrasi yanlısı grupların büyük bir zaferiyle sonuçlanan yerel seçimlerden sonra düzenlenen ilk gösteri olma niteliği taşıyor.

Polis silah ve mühimmat buldu

Pazar günkü yürüyüşün barışçıl bir ortamda gerçekleştirilmesine rağmen güvenlik görevlileri erken saatlerde 11 kişiyi gözaltına aldı. Polis ayrıca düzenlediği bir operasyonda bir ateşli silah ve 100'den fazla mermi ele geçirdiğini açıkladı. Yetkililer yaptıkları açıklamada, şüphelilerin polisi töhmet altında bırakmak için protestolar sırasında söz konusu silahı kullanmayı planladıklarını öne sürdü.

Özerk bölgede 9 Haziran'da bir milyondan fazla kişinin katılımıyla başlayan ve tüm dünyanın dikkatini çeken protesto gösterilerinde şu ana kadar en az üç kişi hayatını kaybederken, 2 bin 600'den fazla kişi yaralandı ve 4 binden fazla gösterici gözaltına alındı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.