Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şerif'ten ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şerif'ten ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan MİLGEM Korvet Projesi’nin üçüncü gemisinin denize indirilmesi töreni vesilesiyle Türkiye’de bulunan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'i Vahdettin Köşkü’nde kabul etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Vahdettin Köşkü’ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

2022-11-25-pakistan-050.jpg

Pakistan Başbakanı Şerif’e ve beraberindeki heyete “hoş geldiniz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan için üretilen dört MİLGEM Korvet Gemisi’nin üçüncüsü olan Hayber’i bugün denize indirdiklerini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığından yapılan paylaşıma göre, “Derin tarihî, kültürel ve beşeri bağlarımızın olduğu Pakistan’ın Türk milletinin gönlünde her zaman özel bir yeri vardır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkelerimiz ve halklarımız arasında bilhassa zor zamanlarda sergilenen dayanışma ve karşılıklı desteğin eşi benzeri yoktur. Son dönemde gerçekleşen terör saldırılarında şehit düşen askerler ve hayatını kaybeden sivillere Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Pakistan’ın terörizmle mücadelesini desteklediğimizi burada bir kez daha vurgulamak istiyorum.”

Pakistan'ın acısını acıları, sevincini sevinçleri ve başarısını başarıları olarak gördüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu anlayıştan hareketle, geçtiğimiz aylarda yaşanan sel felaketlerinde derhal tüm imkânlarımızla Pakistanlı kardeşlerimizin yardımına koştuk. Oluşturduğumuz hava köprüsüyle ve demiryoluyla insani yardım malzemelerini, 15 uçak ve 13 iyilik treniyle, afet bölgelerine sevk ettik” diye ekledi.

"İkili ticaret hacmimiz istikrarlı şekilde artışını sürdürüyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 75. yılını kutlarken, halklarımız arasındaki kardeşlik bağlarından aldığımız güç ve ilhamla ilişkilerimizi her alanda ileriye götürmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Pakistan Havayolları’nın İstanbul seferlerinin yeniden başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz.”

yeni-proje948.jpg

Türkiye’nin, Güney Asya’da barış ve istikrarın temininde önemli rol oynayan Pakistan’la birçok başarılı ortak iş birliği projesinin bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacmimiz istikrarlı şekilde artışını sürdürüyor. 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmak için gerekli siyasi iradeye ve kararlılığa sahibiz. Değerli kardeşimin ziyaretleri kapsamında yarın iş dünyamızın temsilcileriyle yapacağı görüşmeler de şüphesiz bu çabalarımıza büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

"Pakistan ve Azerbaycan'la üçlü formattaki iş birliğimiz de hızla gelişiyor"

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, "FETÖ'nün Pakistan’daki yapılanmasına karşı vakitlice alınan önlemler ve bu konudaki destekleri için Pakistan makamlarına teşekkür eden" Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüşmelerimizde, ikili iş birliğimizin yanı sıra, ortak gündemimizde yer alan önemli bölgesel ve uluslararası konularda da fikir teatisinde bulunduk. Kardeş Pakistan ve can Azerbaycan’la üçlü formattaki iş birliğimiz de hızla gelişiyor. Ortak değerleri paylaşan Türkiye ve Pakistan Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve D-8 gibi bölgesel ve uluslararası platformlarda dayanışma içinde hareket etmektedir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Afganistan’da barış ve istikrarın tesisi Afgan kardeşlerimize karşı insani görevimizin ötesinde, ortak tehdit ve riskler bakımından zaruridir. Afgan halkının karşı karşıya bulunduğu insani krizin etkilerinin giderilmesini teminen çalışmalarımızı el birliğiyle sürdüreceğiz. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, bugün suya indirdiğimiz MİLGEM Korvet Gemisi’nin Pakistan için hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in açıklamalarına da yer verildi.

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Pakistan Başbakanı Şerif ise 14 Kasım'da İstanbul'da düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenlere ve Türk milletine baş sağlığı dileyerek başlayan" Pakistan Başbakanı Şerif, "Yüreğimiz İstanbul'da teröristlerin şehit ettiği kişilerle. Masum insanların hayatını kaybetmesinden dolayı çok üzgünüz ve hepinizin acısını paylaşıyoruz." diye konuştu."

Pakistan Başbakanı Şerif, bugün MİLGEM Projesi kapsamında düzenlenen törene katılmaktan dolayı da çok mutlu olduklarını aktararak "Türkiye'de, Pakistan için bu gemilerin inşa ediliyor olması bizim amaçlarımızı ve ortak iş birliklerimizi vurgulamaktadır." ifadelerini kullandı.

Dünyada gerilimin yükseldiği bir dönemin yaşandığını söyleyen Pakistan Başbakanı Şerif, şöyle devam etti:

"Tüm alanlarda ilişkilerimizi ilerletmeliyiz"

"Bunun sonucunda petrol ürünleri ve gübre olmak üzere uluslararası çapta artan fiyatlarla karşılaşıyoruz. Tüm bunlar kalkınmakta olan ülkelerin ihtiyacı olan şeylerin karşılanmasında zorluklar yaratıyor. Bu yüzden yalnızca savunma alanında değil tüm alanlarda ilişkilerimizi ilerletmeliyiz. Savunma alanındaki iş birliğimiz yeni zorlukları aşmalı ve iş birliği açısından çok daha geniş bir ölçeğe ulaşmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı iş birliğini daha da artırmanın zamanı geldi."

Pakistan Başbakanı Şerif, Çin'in "Bir Kuşak, Bir Yol" projesinin bölgenin kalkınmasına önemli etkileri olacağına işaret ederek "Bizler Azerbaycan ve Pakistan olarak bu açıdan çok şanslıyız, bu da çok önemli bir iş birliği olacak. Tüm bölgeye refah ve iş birliği sağlayacak. İşsizliği ve yolsuzluğu ortadan kaldıracak ve eğitimi artıracaktır. Bu sayede günümüzün zorluklarını aşabiliriz. Bu yüzden Çin'deki dostlarımızla görüşüp bu yönde ilerlemek istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çıkaralım"

Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkilerin eşsiz olduğuna ancak buna karşılık iki ülkenin ticaret hacminin 1 milyar dolar seviyesinde olduğuna dikkati çeken Pakistan Başbakanı Şerif, "Şu anki ticaret hacmimiz bu kardeşlik ilişkilerini yansıtmıyor. Bu, tarih boyunca eşi benzeri olmayan bir ilişki ve dolayısıyla önümüzdeki 3 yıl içinde buna odaklanalım ve ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çıkaralım." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkilerin yüzlerce yıllık dostluğa dayandığını dile getiren Pakistan Başbakanı Şerif, "Ancak iki ulusun bir araya geldiği an Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı zamanlarıydı. O zamanlarda kıta altındaki milyonlarca Müslüman, Türkiye'deki kardeşleri için büyük fedakârlıklar yaptı. Mesela anneler çocuklarının eğitiminden fedakârlık yapıp o parayı buraya gönderdi. Bu inanılmaz bir şey. Böylesi bir bağın eşi benzeri yok." dedi.

Pakistan Başbakanı Şerif, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iki ülke arasında ağustosta imzalanan ticaret anlaşmasının meclise getirilmesi ve onaylanması konusunda gösterdiği çabalar için de teşekkür etti.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.