Davutoğlu: Türkiye'ye Afganistan'da muhafızlık yap deniliyor

Davutoğlu: Türkiye'ye Afganistan'da muhafızlık yap deniliyor

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı bir canlı yayında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı bir canlı yayında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Karar TV'nin YouTube yayınına konuk olan Davutoğlu, Türkiye'nin Afganistan'daki yeni misyonuna dair soruları da yanıtladı.

Davutoğlu Türkiye'nin "Afganistan'ın demokratikleşmesi projesinde" NATO ile birlikte hareket etmesinin doğru olduğunu ancak bu ülkelerin çekilmesiyle Türkiye'nin Afganistan'da kalmasının anlamlı olmadığını ifade etti.

Davutoğlu'nun kullandığı ifadeler şu şekilde:

"Geçmişte Afganistan'ın demokratikleşmesi ve istikrara kavuşması projesi içinde, NATO'nun içerisinde Türkiye'nin rol alması hem doğru hem gerekliydi."

"Şimdi ise herkes çekiliyor ve Türkiye'ye Kabil Havalimanı'nın muhafızlığını yap diyorlar. Bu doğru değil. Ben görevde olsaydım buna şiddetle karşı çıkardım. Burada da maalesef ABD yaptığı hatalarla Taliban'ın önünü açtı."

"Havalimanı onlara lazım çünkü yakınlarında ABD Büyükelçiliği ve diğer büyükelçilikler var. Taliban bir baskınla orayı ele geçirirse tahliye için bir koridoru tutmak istiyorlar. Kusura bakmasınlar Türkiye onların bekçileri değil. Tutacaklarsa kendileri tutsunlar."

Süreç

ABD'nin Mart 2020'de Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ile imzaladığı anlaşmayla birlikte Afganistan'daki yabancı askerlerin bu ülkeyi terk etmesi konusunda mutabakat sağlanmış, taraflar birbirlerine belli taahhütlerde bulunmuştu.

Anlaşmaya göre ABD ve diğer yabancı güçlerin 1 Mayıs'a kadar Afganistan'ı terk etmesi gerekiyordu. Ancak ABD'de yaşanan yönetim değişikliği sürecin uzamasına neden oldu.

Taliban'la Trump döneminde imzalanan anlaşmanın Biden döneminde de sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Son olarak ABD Başkanı Biden, Afganistan'dan çekilme sürecinin 31 Ağustos'a kadar tamamlanacağını ifade etti

Ankara ise Afganistan'da kalmaya devam edip başkent Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın güvenliğinin sağlanması konusunda rol alabileceklerini ABD'ye iletti.

Teklife sıcak bakan ABD yönetimi henüz konuyla ilgili kesinleşmiş kararını açıklamış değil.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.