Derin ekonomik krizdeki Pakistan, devlet varlıklarını yabancı ülkelere satıyor

Derin ekonomik krizdeki Pakistan, devlet varlıklarını yabancı ülkelere satıyor

Pakistan 14 Temmuz'da Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,17 milyar dolarlık fonun serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Pakistan temerrüde düşme tehlikesiyle karşı karşıyayken Başbakan Şahbaz Şerif’in başkanlığında toplanan kabine devlet varlıklarının yabancı ülkelere acil satılması kararı aldı.

Kabinenin ' Hükümetlerarası Ticari İşlemler Yönetmeliği' kapsamında aldığı acil kararname doğrultusunda yönetmelik sürecinde varlıkların satılmasına ilişkin yasalar da dahil tüm prosedürler ve düzenleyici kontroller kaldırılacak.

Cumhurbaşkanı Arif Alvi'nin söz konusu kararnameyi onaylaması gerekiyor.

Alvi'nin kararnameye onaylaması halinde petrol ve gaz şirketlerinin ve devlete ait enerji santrallerinin hisselerinin Birleşik Arap Emirlikleri'ne satılarak 2-2,5 milyar dolar gelir elde edilmesi bekleniyor.

Pakistan Gelir ve Maliye Bakanı Miftah İsmail geçtiğimiz günlerde devlet varlıklarından birini özelleştirme işleminin yaklaşık 471 gün aldığını ve hükümetin acil şekilde yabancı ülkelerle anlaşma yaparak para kaynağı bulması gerektiğine dikkat çekmişti.

Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri ve ülkenin eski başbakanı İmran Han, hükümetin bu adımını eleştirdi.

Pakistan 14 Temmuz'da Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,17 milyar dolarlık fonun serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varmış ancak IMF Pakistan'ın 4 milyar dolar finansal açığını kapatmasını talep etmişti.

Pakistan hükümetinin bu açığı kapatmak için devlet varlıklarının yabancı ülkelere acil satılması kararını aldığı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.