'Diyalog zamanı geldi': Macron 'Sarı Yelekliler'e yeni öneriler sunacak

'Diyalog zamanı geldi': Macron 'Sarı Yelekliler'e yeni öneriler sunacak

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, hala devam eden "Sarı Yelekliler" protestoları için yeni çözüm önerileri açıklamaya hazırlandığı bildirildi.

Fransa’da cumartesi ülke genelinde düzenlenen ve yaklaşık 125 bin Sarı Yelekli’nin katıldığı protestolar sonrasında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni önlemlerini açıklamaya hazırlanıyor.

Basına konuşan Fransa Başbakanı Edouard Philippe, “Diyalog zamanı geldi, milli birliğimizi yeniden oturtmalıyız.” dedi. Macron’un pazartesi açıklamalar yapabileceğini de söyleyen Philippe, ülkece sorunların çözülebilmesi için cumhurbaşkanının önlemler sunacağını belirtti.

tear-gas-fired-by-french-riot-police.jpg

Cumartesi günü başkent Paris’in en ünlü caddelerinden Champs-Elysees, çok sayıda şiddet olayına sahne oldu. Mağazalar camları kırılarak yağmalanırken, birkaç araba da kundaklandı. Polis ise biber gazıyla karşılık verdi.

Her ne kadar ülkenin genelindeki protestolar çoğunlukla barışçıl bir şekilde geçse de Bordeaux, Toulouse, Marsilya ve Nantes gibi şehirlerde de küçük gerginlikler yaşandı.

"Paris’in imajı zedelendi"

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo şiddet olaylarını kınayarak, bunların şehrin imajı ve ekonomisi için ölçülemez zararlar verdiğini ifade etti.

Olaylar sadece Paris’in belli mahallelerinde meydana gelse de tüm şehrin savaş alanına döndüğü izleniminin verilmesi, birçok turistin de tatil planlarını iptal etmesiyle sonuçlandı.

Mağazaların gün boyu kapalı olması ve birçoğunun hasar görmesi ise, alış verişlerin arttığı Noel döneminde iş yeri sahiplerini zarara uğrattı. Ayrıca Louvre Müzesi, Eyfel Kulesi, Zafer Takı gibi çok sayıda müze ve anıt da gün boyu kapalı kaldı.

2048x1536-fit_des-casseurs-lors-de-la-manifestation-contre-la-loi-travail-jeudi-17-avril-a-nantes-afp-l-venance.jpg

Olağanüstü önlemler alındı

Geçtiğimiz hafta düzenlenen eylemlerde göstericilerin anıtlara da girerek tarihi eserlere zarar vermesinden sonra polis bu hafta olağanüstü önlemler aldı.

Geçen haftaya göre 11 bin daha az gösterici olsa da, ülke genelinde toplam 89 bin polis görev aldı. 1723 kişi gözaltına alınırken bunlardan 1220’sinin ifadeleri alındı. Sağlık Bakanlığı'na göre 179 kişi yaralandı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, akşam üzeri Twitter üzerinden bir mesaj paylaşarak, “Bugün çalışan tüm güvenlik güçlerine cesaretlerinden ve olağanüstü profesyonelliklerinden ötürü teşekkür ediyorum.” dedi.

Bundan sonra ne olacak?

1 Aralık'ta yaşanan şiddetli eylemlerin ardından Fransız hükümeti geri adım atarak benzin zamlarının yapılmayacağını açıklamıştı.

Ancak bu önlemlerin yeterli olmadığını gören Macron’un hafta içinde yeni öneriler sunması bekleniyor. Söz konusu önlemleri tartışmak üzere hükümet yetkilileri, sendikalar, yerel temsilciler ve Sarı Yelekliler aynı masaya oturacak.

449019-18-pugayushhix-snimkov-protestov-vo-francii.jpg

"Seçimler yeniden yapılsın"

Diğer yandan aşırı solcu muhalefet partisi lideri Jean Luc Melenchon, meclisin dağıtılması ve seçimlerin yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Aşırı sağcı Marine Le Pen ise aynı fikirde olduğunu dile getirdi.

Pazartesi günü muhalif milletvekillerinin mecliste hükümet için güven oylaması yapılmasını teklif edeceği düşünülüyor. Ancak oylamanın bir sonuca varmasına ihtimal verilmiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.