Doğu Guta can çekişiyor: Siviller beyaz fosforla vuruldu

Doğu Guta can çekişiyor: Siviller beyaz fosforla vuruldu

Esed rejimi ve destekçilerinin abluka altında tuttuğu Doğu Guta'ya yönelik saldırıları devam ediyor.

Doğu Guta'daki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) yetkililerinden  edinilen bilgiye göre, rejime ait askeri bir helikopter, Duma ilçesinde sivil  yerleşim yerlerini bombaladı. Saldırıda 1'i çocuk 7 kişi yaşamını yitirdi. Sivil Savunma, rejim ve Rusya'nın Duma'da gün boyu devam eden  saldırılarında çok sayıda fosfor bombası kullandığını aktardı.

Doğu Guta'nın beyaz fosfor bombası ile vurulduğu anlar:

Rejim ve destekçisi Rusya'nın Doğu Guta'da bulunan Ayn Terma, Haresta  ve Arbin'e yönelik saldırılarında toplam 12 kişi hayatını kaybetti. Esed rejimi, dün gece saatlerinde Duma ilçesine klor gazlı saldırı  düzenlemişti.

 Muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'da 400 bin kişi 5 yıldır abluka  altında yaşıyor. Doğu Guta, Astana anlaşmalarında "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan  edilmesine rağmen Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, Nisan 2017'den  itibaren bölgeye yönelik ablukasını sıkılaştırıp son aylarda da saldırılarını  şiddetlendirdi.

Fosfor bombası yasaklı silah mı?

'Yangın silahı' olarak da bilinen beyaz fosfor, 1980 Konvansiyonel Silahlar Konvansiyonu kapsamına girmektedir. Bu konvansiyon yangın silahlarının sivil halk üzerinde veya hava saldırılarında sivillerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde kullanılmasını yasaklamaktadır. ABD bu konvansiyona taraf olmakla birlikte, yangın silahlarını içeren III. protokolü imzalamamıştır.

Fosfor dumanının teneffüs edilmesi ciğerlerde ani yaralar oluşmasına ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına yol açmaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.