Donbass'ta Ukrayna ile Rusya arasında savaş kapıda

Donbass'ta Ukrayna ile Rusya arasında savaş kapıda

Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde, Ukrayna ile Rusya arasında yeni bir savaşın patlak verebileceği ifade ediliyor.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde, Ukrayna ile Rusya arasında yeni bir savaşın patlak verebileceği ifade ediliyor.

Bölge kaynakları, Ukrayna'nın bir süredir bölgeye yığınak yaptığını ve yer yer çatışmaların yaşandığını rapor ediyor.y

Ukrayna'nın Türkiye'den satın aldığı Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını da kullanarak bölgedeki Rusya destekli ayrılıkçı güçlere karşı harekat başlatacağı öne sürülüyor.

Bölgede bir süredir karşılıklı düşük ölçekli bombardımanlar ve hafif silahlarla çatışmalar yaşanıyor. Rusya'nın da bölge çevresine yığınak yaptığı gelen bilgiler arasında.

Bölgede son durum:

donbass.png

Donbass'ta cephe hattı | Sarı: Ukrayna kontrolündeki kırsal alanlar, Mavi: Ukrayna kontrolündeki yerleşim yerleri, Açık Kırmızı: Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki kırsal alanlar, Kırmızı: Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki yerleşim yerleri

Öte yandan Rusya tarafından da bölgedeki gerilime dair açıklamalar yapıldı.

Rus yetkililer Ukrayna'nın bölgede "güç gösterisi" yaptığını ifade ederek, gerilimin artırılmasının Ukrayna'nın çıkarına olmadığı savunuldu.

Donbass Savaşı (Nisan 2014-)

Bölgede sıcak çatışmalar 6 Nisan 2014'te başladı. Donetsk şehri başta olmak üzere Donbass Bölgesi'nin genelinde organize silahlı ayaklanma patlak verdi. Ayaklanmayı başlangıçta organize eden isim Rusya'nın emekli bir subayı olan, gönüllü olarak Bosna Savaşı'nda Sırpların yanında savaşmış, Çeçenistan'ın ve Kırım'ın işgaline Rus askeri olarak katılmış bir isim olan Rus milliyetçisi İgor Girkin'di.

Kiev'de yeni kurulan idare henüz oturmadığından ve Ukrayna Ordusu Yanukoviç döneminde çok zayıfladığından yeni idare Donetsk ve Luhansk şehirleri başta olmak üzere Donbass'taki pek çok şehrin isyancıların eline geçmesini uzaktan seyredebildi. Rusya sınırını ele geçiren isyancılar Donbass'a Rus silahlı desteğinin ve hatta Rus ordularının girmesini sağladılar.

Ukrayna'nın bölgeye müdahale edecek güçleri ancak Nisan ortalarında ulaşabildi fakat başarısız oldular. Rusya asilere gelişmiş uçaksavar teknolojileri ve hatta uzmanlar gönderdiğinden Donbass'a havadan müdahale eden Ukrayna savaş uçakları da peş peşe düştü. 

25 Mayıs 2014 Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimi, Donbass'taki savaşı bile gölgede bırakmıştı. Rusçu cephe politikada dağıldığından ve Kırım, Donbass gibi oy depolarından mahrum kaldığından seçimi ilk turda kazanan Petro Poroşenko önceliğini Donbass Savaşı'na vermek zorunda kaldı.

Ukrayna kısa sürede seferberlik ilan etti ve askere alınan gençlerden kalabalık bir ordu kurulup Donbass harekatına başlandı.

Haziran 2014'ten itibaren Ukrayna Ordusu çatışmalarla Donbass'taki yerleşim birimlerini teker teker almaya başladı. Bu süreçte ağır sivil kayıpları da yaşandı. Ağustos'un ikinci yarısında Donetsk'in etrafı sarılıyorken ve Ukrayna Ordusu Luhansk şehrine girmeye başlamışken Rus Orduları alenen Ukrayna sınırını geçerek Donbass'taki Ukrayna birliklerini sardı ve onlara saldırdı. Ilovaysk Savaşı'nda 1.000'den fazla Ukrayna askerinin ölümü üzerine Ukrayna Ordusu geri çekildi. 

Haritada gün gün Donbass Savaşı

Ağustos sonu ve Eylül başında Rus Ordularının ve asilerin ilerlemeleri sürdü. Bu birliklerin Donbass'ın önemli limanı, savaş boyunca çatışmalar çıksa da hep Ukrayna hakimiyetinde kalan Mariupol şehrine dayanması ve Donbass'ın ötesine geçmesi ihtimaline karşı, Batılı devletlerin baskısıyla 5 Eylül 2014'te ateşkes imzalandı. Fakat bu ateşkes savaşı bitiremeyecek, sadece şiddetini azaltacaktı.

Savaş zayiatı

Savaşın 6 Nisan-5 Eylül 2014 arasında süren; 5 ay süren bu en kanlı kısmında resmi rakamlara göre üçte birine yakını sivil yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybetti. Gayri resmi rakamlara göre ise ölü sayısı bunun en az iki katıydı. Bu savaşta yüzlerce Rus askerinin asilerin yanında öldüğü de tahmin edilmekteydi. Savaşta Donbass'ın şehirleri ve ağır sanayisi zarar görmüş, savaştan kaçan 1,5 milyon kişi mülteci olmuş, bunların yarıdan çoğu ülkeyi terk etmişti.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.