DSÖ heyeti Gazze'ye girdi: "Konuştuğumuz herkes aç"

DSÖ heyeti Gazze'ye girdi: "Konuştuğumuz herkes aç"

"İnsanlar hastaneye doğru yol alan kamyonlardan birindeki gıda yardımını kapışması durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne seriyor."

Dünya Sağlık Örgütü hafta sonu Gazze'nin kuzeyinde güç bela faaliyet gösteren hastanelere yardım ulaştırdığını açıklayarak artan çaresizliği ve açlıktan ölen insanların bir yardım kamyonundaki malzemeleri yağmaladığını belirtti.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Pazar günü geç saatlerde Twitter'da yaptığı açıklamada, BM sağlık kuruluşu ve ortaklarının, bir zamanlar Gazze'nin en büyük ve en gelişmiş tıbbi tesisi olan harabeye dönmüş Şifa Hastanesi'ne yakıt da dahil olmak üzere yardım ulaştırdığını söyledi.

DSÖ Başkanı, 23 Aralık misyonuna katılanların tanık olduğu şeyin "şiddetli açlık nedeniyle artan çaresizlik" olduğunu söyledi.

Tedros, "Ortaklarımız, nüfus sağlığı ve istikrarın sağlanması için gıda ve su yardımlarının acilen arttırılmasını talep ediyor.” dedi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 20.400'den fazla insanın ölümüne neden olan amansız İsrail saldırıları halen devam ediyor.

Cumartesi günü 19.200 litre jeneratör yakıtının teslim edilmesinin, halen yalnızca "en temel ilk yardımı" sağlayabilen hastanedeki hayati hizmetlerin canlandırılmasına yardımcı olacağını umduğunu dile getirdi.

DSÖ Başkanı, "daha fazlasına ihtiyaç duyulacağını" vurguladı.

Kıtlık riski

Hastane yetkililerine göre, önemli ölçüde hasar gören ve oksijen santrali tahrip edilen tesis aynı zamanda yerinden edilmiş yaklaşık 50.000 kişiye de sığınak olmakta.

Misyonda yer alan DSÖ Acil Tıbbi Ekipler koordinatörü Sean Casey, ameliyat koğuşlarının dolup taştığını ve El Şifa'nın ameliyathanelerini inceleyemediklerini, "çünkü içeride insanlar olduğunu ve kapıyı açmadıklarını" anlattı.

Casey aynı zamanda El Şifa'nın içinde çekilen ve arka planda çoğunluğu çocuklardan oluşan yerinden edilmiş insan kalabalığının olduğu bir videoda "konuştuğumuz herkes aç" dedi ve ekledi: "Kıtlık riski var."

İnsanlar hastaneye doğru yol alan kamyonlardan birindeki gıda yardımını kapışması durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne seriyor.

Tedros, "Korkunç bir yiyecek kıtlığının ortasında, gıda arayışı insanları korkunç açlık durumlarına zorluyor ve bazılarını -çaresizlikten- teslimat kamyonlarından malzeme yağmalamaya yöneltiyor." dedi.

"İnsanları bu kadar zor duruma düşürecek eziyeti ancak hayal edebilirim.” diyor Dünya Sağlık Örgütü Başkanı.

DSÖ başkanı Şifa Hastanesi'ndeki vahim durumun "ilaç, gıda, elektrik, su ve hepsinden önemlisi güvenlik konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığı Gazze'de yaşanan kabusun bir yansıması olduğu" uyarısında bulundu.

DSÖ, Cumartesi günkü ortak misyonun ayrıca doğum, travma ve acil bakım hizmeti veren ancak uzman cerrahlar, yoğun bakım personeli, antibiyotikler ve temel yardım ilaçlarından yoksun olan ve bir STK tarafından işletilen Hasta Dostları Hastanesi'ne de gittiğini söyledi.

Ekipler ayrıca yakıt, gıda, su, oksijen, antibiyotik ve anestezi sıkıntısı çekerken günde 35 doğuma destek veren El Sahabe ve El Helou doğum hastanelerini de ziyaret etti.

Tedros, "Hastaneler tehlike ve amansız acıların değil, bakım ve iyileşme yerleri olmalıdır." dedi.

Tedros ateşkes çağrısını yineledi ve "sürekli insani erişim" ihtiyacını vurguladı.

Kaynak: Mepa News, AFP

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.