Dünya Sağlık Örgütü Şefi Ghebreyesus'un sicili kabarık: 2017'de salgınları örtmekle suçlandı

Dünya Sağlık Örgütü Şefi Ghebreyesus'un sicili kabarık: 2017'de salgınları örtmekle suçlandı

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus hakkında geçmişten bugüne birçok kez, salgın hastalıkları örtbas ettiği suçlamaları gündeme geldi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus... Dünya bu ismi, özellikle Çin'de patlak veren ve tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sonrası duymaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü olan Etiyopyalı Ghebreyesus, birçok kesim tarafından salgını örtbas etmeye çalışmak ve Çin hükümeti adına hareket etmekle suçlandı.

Bu suçlamalarda, DSÖ'nün salgının henüz ciddi şekilde yayılmaya başlamadığı günlerde yaptığı açıklamaların, salgının ciddiyetini gizleyecek bir biçimde yapılması da önemli rol oynamıştı.

Benzer suçlamalar geçmişte de yapıldı

DSÖ'nun mevcut şefi Ghebreyesus, 2017 yılındaki adaylık sürecinde benzer suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı.

Ghebreyesus, Etiyopya Sağlık Bakanı olduğu süreçte, kendi ülkesindeki çok sayıda kolera salgınını örtbas etmekle suçlandı.

Buna göre 2005-2012 arasında bu görevde bulunan Ghebreyesus 2006,2009 ve 2011 yıllarında patlak veren kolera salgınlarını sümenaltı etmeye çalıştı.

Ghebreyesus idaresindeki birçok Etiyopyalı yetkilinin bölgedeki insani yardım kuruluşlarına "kolera kelimesini kullanmaktan kaçınmaları" ve "salgından etkilenenlerin sayısını bildirmemeleri" yönünde telkinde bulunduğu ifade edildi.

Birleşmiş Milletler olayın üzerine, şayet olayın üzeri örtülmeseydi, ülkeye daha fazla insani yardımın ulaştırılabileceğini belirtmişti.

Sağlık Bakanlığı görevinden sonra, 2016 yılına kadar Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan Ghebreyesus, 2017 yılında da DSÖ Genel Direktörü seçildi.

Ghebreyesus'un, koronavirüs salgınının kontrol altına alınmasından sonra, örgütün bu tutumu nedeniyle istifa edip etmeyeceği ise merak konusu.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.