Dünya ülkeleri Gazze'de devam eden çatışmalara dair neler dedi?

Dünya ülkeleri Gazze'de devam eden çatışmalara dair neler dedi?

Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırıları devam ederken, dünya liderlerinin açıklamalarında İsrail'e yönelik destek dikkat çekti.

Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırıları devam ederken, dünya liderlerinin açıklamalarında İsrail'e yönelik destek dikkat çekti.

10 Mayıs'ta başlayan çatışmalarda şimdiye kadar Gazze'de 200'den fazla kişi hayatını kaybetti. Bunların 59'u çocuk, 35'i ise kadın. 1400'den fazla kişi de İsrail saldırılarında yaralandı. Bunların ciddi bir kısmının ağır yaralandığı biliniyor.

İsrail'de ise atılan roketler sebebiyle 10 kişi ölürken, yaklaşık 700 kişi yaralandı. Yaralıların çoğunu şok geçirenler ve sığınaklara koşarken düşerek yaralananlar oluşturuyor.

Kayıp sayılarındaki bu asimetrik dengesizlik karşısında, özellikle Batılı liderlerin yine de İsrail'e desteklerini yinelediği göze çarptı.

"İsrail'in kendisini destekleme hakkı var"

ABD

Çatışmalara dair ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere Amerikalı yetkililer, Gazze'den atılan roketlere karşı İsrail'in kendisini koruma hakkı olduğunu ifade ederek yorumda bulundu.

ABD'li yetkililer Filistin'de yaşanan sivil ölümlerine ise kayda değer bir yorum yapmadı.

17 Mayıs tarihinde Biden'ın İsrail'e 735 milyon dolarlık silah satışını onaylaması, ABD'nin tutumunun özeti niteliğinde bir karar oldu.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da İsrail'e destek açıklaması yapanlardan biriydi. Macron "Hamas'ın saldırılarını kınıyoruz, İsrail'in kendini savunma hakkı var." ifadeleriyle İsrail'e destek oldu.

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Christofer Burger da İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğuna değinirken, Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları kınamayı reddetti.

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail'in saldırılarına karşı net bir açıklamada bulunmadı. Bölgede barışın sağlanması yönünde çağrıda bulunan BAE yöneticilerine bağlı sosyal medya trolleri ise bölgede İsrail'i destekler nitelikte paylaşımlarda bulundular.

Türkiye, Pakistan, Suudi Arabistan, İran, Ürdün gibi birçok ülke ise İsrail'in saldırılarını kınayarak saldırıların bir an önce durdurulması çağrısında bulundu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.