Gazze Şeridi'nde ateşkes yürürlüğe girdi

Gazze Şeridi'nde ateşkes yürürlüğe girdi

Gazze Şeridi'nde Filistinli gruplarla İsrail arasında ateşkes resmen yürürlüğe girdi.

Gazze Şeridi'nde Filistinli gruplarla İsrail arasında ateşkes resmen yürürlüğe girdi.

Taraflar arasında 10 Mayıs'tan bu yana karşılıklı çatışmalar ve saldırılar devam ediyordu.

Başta ABD, Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler olmak üzere üçüncü tarafların girişimleri, bu hafta başında etkisini göstermeye başlamıştı. Öncelikle Gazzeli grupların ateşkese olumlu yaklaşmasının ardından, dün akşam da İsrail kabinesi bölgede bir ateşkes ilan edilmesini onayladı.

Bu kapsamda bu gece 02.00'dan itibaren ateşkes rejimi yürürlüğe girdi. Taraflar şimdiye kadar ateşkesi ihlal edecek herhangi bir eylemde bulunmadı.

İsrail: Ateşkes şartsız ve tek taraflı

Kararın ardından İsrailli yetkililer, ateşkesin şartsız olarak ilan edildiğini ifade etti. Bu paralelde Kudüs ve Şeyh Cerrah'a ilişkin herhangi bir konunun ateşkes kapsamında olmadığının altı çizildi.

Gazzeli gruplar ise Şeyh Cerrah'a ve Kudüs'e yönelik İsrail ihlallerinin sona ermesinin ateşkes kapsamında olduğunu savunuyordu.

Taraflar arasındaki bu farklı açıklamaların, ateşkesin kısa ömürlü olmasına sebebiyet verebileceği ifade ediliyor.

İsrail'in Şeyh Cerrah'taki tahliyelere devam etmesi ve Gazze merkezli grupların buna karşılık olarak saldırılar düzenlemesi, çatışmaların yeninden patlak vermesiyle sonuçlanabilir.

Öte yandan İsrail'de Başbakan Binyamin Netayahu'nun "radikal" muhalifleri, ateşkes kararını eleştiren açıklamalarda bulundu.

Filistin'de halk ve silahlı gruplar ise ateşkesi bir zafer olarak niteleyerek, kutlama amaçlı gösteriler düzenledi.

Gazze'de 11 günlük savaşın bilançosu

10 Mayıs'tan bu yana devam eden çatışmalar Gazze'de 2014 yılından bu yana yaşanan en kanlı çatışmalar oldu.

İsrail Gazze Şeridi'ne oldukça şiddetli bir şekilde hava, kara ve deniz üzerinden bombardımanlar gerçekleştirdi. Bombardımanlarda Kassam Tugayları ve Seraya Kudüs'ün üst düzey isimlerinden birçok kişi yaşamını yitirdi. Aynı zamanda çok sayıda sivil de hayatını kaybetti.

Gazzeli gruplar ise İsrail'e yaklaşık 4 bin 500 roket fırlattı. Bu, İsrail tarihi boyunca yaşanan bir çatışmada İsrail'i hedef alan en üst düzeyde roket atış sayısı olarak kayda geçti.

10 Mayıs'tan bu yana devam eden çatışmalarda İsrail'de 12'si sivil, 1'i asker toplam 13 kişi öldü. 800'e yakın kişi ise yaralandı.

Gazze Şeridi'nde ise bilanço oldukça ağır. Filistin Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde 65'i çocuk, 39'u kadın, 17'si yaşlı 232 sivil hayatını kaybetti. 1900'den fazla sivil ise yaralandı. Yüzlerce ev kullanılamaz hale gelirken hükümet binası, banka, cami, hastane, sağlık merkezi gibi çok sayıda merkez de yıkıldı veya büyük oranda tahrip oldu.

Ateşkes kararının uzun ömürlü olup olmayacağı ve sürecin nasıl bir noktaya evrileceği merak konusu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.