"Dünyada ABD anayasası üzerinde bir otorite kabul etmiyor ve tanımıyoruz"

"Dünyada ABD anayasası üzerinde bir otorite kabul etmiyor ve tanımıyoruz"

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, müttefik İsrail’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin “adaletsiz” tavrından korunması için “ne gerekiyorsa” yapılacağına dair söz verdi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton müttefik İsrail’i Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) “adaletsiz” tavrından korunması için “ne gerekiyorsa” yapılacağına dair söz verdi.

ABD, UCM ile işbirliği yapmama kararı aldığını duyurarak “dost ve müttefik” İsrail’in ve kendisinin muhakeme edilemeyeceğini söyledikten sonra, “adaletsiz” olarak nitelediği mahkemeyi yaptırım uygulamakla tehdit etti.

Washington’da Federal Toplum temsilcileri önünde açıklanan karar ile birlikte, John Bolton UCM’nin Amerikalılar tarafından Afganistan’da işlenen suçların soruşturulmasına son vermesi gerektiği uyarısında da bulundu.

UCM bu soruşturmalara devam ederse Washington yönetimi, mahkeme bünyesindeki hakimlerin ülkeye girişine yasak getirecek, hakimler hakkında suç duyurusunda bulunacak ve fonlarına ambargo koyacak.

"ABD anayasası üzerinde herhangi bir otorite kabul etmiyoruz"

Bolton, dünyanın neresinde olursa olsun “devletin emri ile ona hizmet eden bütün ABD vatandaşları yalnızca Amerikan yargı sisteminin muhattabıdır. Bu dünyada, ABD anayasası üzerinde herhangi bir otorite kabul etmiyor ve tanımıyoruz.” diye konuştu.

"İsrail'in zan altında bırakılması kabul edilemez"

Bolton ayrıca mahkemenin ABD’nin “dost ve müttefik” İsrail’i Filistinlilere karşı işlediği suçlar için soruşturma altına alma tehditine de karşılık verdi.

Bolton, “İsrail gibi liberal ve demokratik bir devletin bu şekilde zan altında bırakılması kabul edilemez” dedi.

UCM ile söz konusu soruşturmalara destek veren ve  işbirliği yapan bütün ülkelere de yaptırımlar uygulanacağı uyarısında bulunan Bolton, mahkeme ile işbirliği yapan ülkeleri “bir kenara yazdığını” ve bu tür bir davranışın ABD ile olan ilişkileri etkileyeceğini ve bu devletlere yapılan ABD yardımının kesilebileceğini söyledi.

Son olarak Bolton, UCM’nin otoritesini kabul etmeyen milletlerin vatandaşlarını yargılamasının önüne geçmek için BM bünyesinde bir girişim başlatacağı sözünü verdi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.