Ebu Talal el Kasımi kimdir?

Ebu Talal el Kasımi kimdir?

Talat Fuat Kasım, daha çok bilinen künyesiyle Ebu Talal el Kasımi, Mısırlı cihat yanlısı lider.

Talat bin Fuad bin Kasım, yaygın olarak bilinen ismiyle Talat Fuat Kasım, yahut daha çok bilinen künyesiyle Ebu Talal el Kasımi (1957-1995) Mısırlı cihat yanlısı lider.

Hayatının ilk yılları

Ebu Talal el Kasımi, 1957 yılında Mısır'ın güney kesimindeki Kena İli'ne bağlı Neca Hammadi'de dünyaya geldi.

Kasımi'nin dünyaya geldiği yıllarda Mısır'da Cemal Abdunnasır yönetimi henüz başlamış, ülke Süveyş Krizi'nden henüz çıkmış durumdaydı.

Hayatının ilk yıllarından itibaren edebiyata ve Arap diline yakın bir ilgi duydu. İlk eğitimini doğduğu bölgede alan Kasımi, bu dönemde edebi yazın türlerinde küçük çaplı çalışmalar yürüttü. Edebiyata olan ilgili hayatının ilerleyen döneminde güçlü bir hatip olarak yetişmesine katkı sağlayacaktı.

Üniversite ve İslami çalışmalar

1970'li yılların sonlarında üniversiteye başlayan Kasımi, Minye Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Bölümü kaydoldu. Bu yıllarda Mısır üniversiteleri birçok farklı İslami harekete ev sahipliği yapıyordu ve İslami çalışmalar üniversitelerde günden güne güçlenmekteydi. Kasımi, üniversiteye kaydolmasının ardından buradaki İslami hareketler içerisinde faaliyet göstermeye başladı.

Bu dönemde Mısır'ın önde gelen İslami ve cihat yanlısı hareketlerinden olan Cemaat-i İslamiyye'ye katıldı. Etkili hitabetiyle öne çıkan Kasımi, kısa bir süre içerisinde bu grubun üniversite içerisindeki liderlerinden biri haline geldi. 1979-1981 yılları arasında Minye Üniversitesi'ndeki öğrenci birliğinin lideri konumuna yükseldi. İslami hareket içerisindeki üst düzey isimlerden Muhammed Abdusselam Ferec ve Ömer Abdurrahman gibi isimlerle yakınlık kurdu.

Kasımi, 1981 yılında Mısır lideri Enver Sedat'ın öldürülmesi süreci öncesinde, İslami hareket içerisindeki faaliyetleri sebebiyle hapsedilerek, mahkumlara yönelik işkencelerle tanınan Tora İstikbal Cezaevi'ne gönderildi. Burada Eymen ez Zevahiri ve Kemal es Sananiri gibi isimlerle beraber hapis yattı.

Olayların hemen öncesinde hapsedilmesi, Kasımi'nin suikast davasında yargılanmamasını ve idama mahkum edilmemesini sağlayacaktı.

Kasımi, Enver Sedat'ın öldürülmesi sonrasında idam edilen Halid el İslambuli ile yakın bir isimdi.

7 yıl boyunca hapiste tutulan Kasımi, cezasını tamamlamasının ardından serbest bırakıldı, İslami hareket içerisindeki faaliyetlerine ve halka yönelik hutbelerine devam etti. Kasımi, bu sebeple yeniden hapsedilerek cezaevine gönderildi. Cezaevinde birkaç ay tutulmasından ardından Kasımi, gardiyanların dikkatsizliğinden faydalanarak cezaevinden kaçmayı başardı.

Afganistan yılları

Cezaevinden kaçtıktan sonra Kasım, Mısır'da artan baskılar karşısında İslami faaliyetlerine devam edemeyeceğini anlayarak Afganistan'a gitme kararı aldı. Bu yıllarda Mısır'da Cemaat-i İslamiyye ve Cihad Cemaati gibi birçok grubun mensupları baskılar karşısında Afganistan'a sığınıyor ve burada Sovyetler Birliği'ne karşı silahlı direnişe dahil oluyor, ayrıca İslami faaliyetlerini de bölgeye taşıyordu.

Kasımi, 1989 yılında sahte bir pasaport düzenleyerek Mısır'dan kaçtı ve Afganistan'a gitti. Burada Sovyetler Birliği'ne karşı savaşa katıldı, Kabil'in mücahit gruplarca ele geçirilmesi gibi süreçlere şahit oldu, medya faaliyetlerinde bulundu ve Cemaat-i İslamiyye'yi bölgedeki Mısırlı cihat yanlılarıyla beraber yeniden organize ederek grubun lideri oldu.

Ebu Talal el Kasımi'nin 1990 yılında gerçekleştirdiği bir konuşmadan

Afganistan'da çalışmalarına devam eden Kasımi, 1992 yılında Mısır'da gıyabında idama mahkum edildi.

Bosna dönemi, yakalanması ve idamı

1990'lı yılların ortalarında Afganistan'da mücahit gruplar arasında patlak veren iç çatışmalar, yabancı savaşçıları bu süreçten uzak durmaya ve farklı sahalar aramaya yöneltti.

Kasımi bu doğrultuda ilk olarak Avrupa'yı gezdi ve sığınma alarak kısa süre yaşayabileceği bir ülke aradı, ardından Danimarka'dan siyasi sığınma hakkı alarak buraya yerleşti. Daha sonra ise Bosna'ya giderek burada savaşa katıldı. Bosna, Kasımi'nin son durağı olacaktı.

1995 yılının Eylül ayında, Bosna'daki yabancı savaşçıların bölgeye giriş-çıkış noktası niteliğindeki Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de ABD tarafından yakalandı. ABD Kasımi'yi "Amerikan çıkarlarına bir tehdit" olarak niteliyordu. Bosna'da savaşı sona erdirecek Dayton Anlaşması'nın müzakere edildiği bir dönemde ABD tarafından yakalanan Kasımi ABD Donanması'na ait bir savaş gemisinde sorgulandı. Ardından uluslararası sularda Mısır'a iade edildi.

Mısır yönetiminin, Kasımi'ye uyguladıkları ağır işkencelerin ardından kendisini 1995 yılı içerisinde idam ettiği belirtildi. Ancak Kasımi'nin idamı resmi olarak açıklanmadı.

Kasımi, 2017 yılında, ölümünden 22 yıl sonra, ABD tarafından yaptırım listesinden çıkarıldı.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum